Общини

Изграждат духовен център и манастир във видинската митрополияИзграждат духовен център и манастир във видинската митрополия

Два проекта за изграждане на духовен център и на нов манастир край Видин представи видинската митрополия. За значението на проектите и тяхната стойност се произнесе митрополит Дометиан. Според него те ще придадат съвременност на митрополитския комплекс и ще го направят по-привлекателен за посетители. Защото в него има какво да се види

Първият проект предвижда върху терена на сегашния митрополитски комплекс да се обособи духовен център. Той ще включва двата храма – „Свети Николай” и „Свети Панталеймон”. „Свети Панталеймон” е един от интересните храмове у нас, но в момента не е достъпен за посетители. През XVI-XVII век е бил катедрален храм. В него е служил първият български екзарх Антим Първи, който е и първият председател на Българското народно събрание. Комплексът ще има и център, наречен  Ромил Видински, който ще събере исторически книги и вещи, свързани с творчеството на духовника книжовник. Предвидено е да се изгради и малка сграда за музейна сбирка с икони и църковна утвар, която сега е затворена в хранилища. Към центъра ще бъде прибавен и мавзолеят на Антим Първи, който сега не е отворен за посещения.
Концертна и административна сграда, търговски обекти и кафенета също са предвидени в проекта. Ще бъде изграден дори плувен басейн. Свободното пространство ще бъде превърнато в зелени площи, а самата вътрешна градина ще бъде оформена на две нива.
Проектът е разработен от екип, ръководен от арх. Любомир Семерджиев. Основният ремонт на сградите ще съхрани ценния им архитектурен стил, на който ще бъдат подчинени и новите строежи, каза арх. Семерджиев.
Митрополията няма проблеми с терените, осигурени са и средствата и в скоро време ще започне реализацията на проекта, обяви митрополит Дометиан.


Във Видин бе представен и вторият проект на видинската митрополия. С него се цели да се възстанови скалният манастир „Албутин”, който се намира край Видин. Някогашните килии на монасите в скалите ще се превърнат в музей, а до тях ще израсне нов манастир. Освен помещения за духовенството предвидена е и хотелска част с 50–60 легла. Голяма  поляна ще бъде запазена за народни веселия, за каквито се използва сега.
Местността ще бъде електрифицирана, започ-ва изграждането на паркинг, туристически пътеки, стълби до скалните дупки. Проектът предвижда и изграждане на паметник на въстаниците от лято 1850, които от местността Албутин тръгват на бой срещу вековния поробител.
До скалните килии  митрополията няма собствен терен, но ще предложи на Общинския съвет във Видин да й отстъпи мястото, нужно за манастир. То попада в землището на село Градец и се използва за пасище.