Общини

МОНТАНА - мост на цивилизации

Теменужка Илиева Единственият град в България, който носи античното си име, е Монтана. Императорите биха били много щастливи, ако можеха да научат за това,  ирониризират преди 20 години противниците на поредното прекръщаване на града на Огоста. Бил е Кутловица, после - Фердинанд, а след това - Михайловград. Монтана обаче бързо се налага. Днес всички негови жители харесват и обичат името. С това название се е наричала крепостта, от която римляните пазели важния стопански път от своите земи към Долен Дунав. Преди тях обаче по същите земи живели траки от племето трибали. В укреплението отсядали воини, които тръгвали с легионите си към Дакия, а други,  уморени от битки, остарели, оставали да довършат дните си в крепостта. После на тяхно място дошли славяните. Те кръстили селото си Кутловица.

При археологически разкопки се откриват свидетелства за живот на хора от различните епохи. Затова историците отдавна са определили града като мост на цивилизации.

Скоро част от тази непозната история ще бъде разказвана. От пролетта строители реставрират крепостта, жилищни и военни помещения. Предстои изграждането на паркинг и път до нея, на посетителски център. За пръв път ще оживее времето, когато в местен храм е идвала да се черкува знатна римлянка, а за пищните угощения в Рим от тук са били доставяни животни, жито, едри плодове. Римляните не само са вземали, те са оставили на това място и част от своята култура. До днес в старите къщи има щерни и канализации, преди още да започнат да се строят градските колектори за отпадни води. За това, колко богат живот е имало в крепостта и около нея, говорят 160-те открити плочи с надписи. Една от тях – на богинята Диана, е влязла в герба на съвременния град. Всичко това ще бъде разказвано на туристите от догодина. С изпълнението на проекта за пръв път в новата си история Монтана става туристическа дестинация.

Но туризмът е само средство за осъществяване на най-важното – създаването на условия за по-качествен и модерен живот в града. Всички проекти, които вече са изпълнени или които в момента се реализират,  които се разработват, са подчинени на тази цел. Според кмета на града Златко Живков голяма част от нея вече е постигната. Монтана първа в Северозападна България успя да спечели средства от предприсъединителните фондове и да си изгради модерно депо за твърди битови отпадъци. Общината води и при строителството на завода за боклук и пречиствателна станция за отпадни води. За последните 10 години са ремонтирани основно 107 улици от общо 200, т.е. сменени са водопроводите, каналите за отпадни води, газопроводите. Изцяло е обновено осветлението – в града и в селата на общината. Новият мост над р. Огоста, разширяването и модернизирането на 4-те входа на селището вече са щрих от новия облик на града. Монтана напредна и в газификацията. Започнало през 1987 г. с едно промишлено предприятие, днес синьото гориво влиза във все повече домове. Всички обществени сгради – учебни, община, болница, храм и спортни зали са газифицирани. Продължава обновлението на последните детски градини. Само през тази година се изграждат четири жилища за деца без родители. Стартира и изпълнението на най-големия проект в града за всички времена – обновлението на водния цикъл. И понеже по много от улиците водопроводите и каналите вече са сменени, то разкопаването е малко. Строителите започнаха от квартал „Мала Кутловица” и продължават към центъра на града.

„Изграждането на нова инфраструктура не отклонява вниманието от грижата за духа на хората. Във време на криза успяхме да запазим културните си институти. Имаме добър драматичен театър, куклен театър, художествена галерия, дом за работа с деца, младежки дом, читалище“, изтъква кметът Златко Живков. Собствени и гостуващи спектакли на театри от столицата и страната пълнят залите със зрители, жадни за култура. 900 деца развиват таланта си в певчески и танцувални състави, клубове, студиа и спортни отбори към комплекса за работа с деца „Ние, врабчетата”. В музикалната школа на читалището деца се учат да свирят на пиано, акордеон, китара и ударни инструменти. В младежкия дом са сформирани фолклорни групи, които не само развиват талантите, но и воюват за слава на града на национални и международни фестивали.

Художествената галерия на Монтана, създадена преди 40 години, от 1997 г. има собствена сграда за огромния си фонд. Тя пази платна на Николай Павлович, Георги Данчов, Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Елисавета Консулова–Вазова и други големи български творци.

Монтана показва каменното си наследство от времето на трибалите и римляните в лапидариум. От няколко години в града се изгражда нов православен храм – „Свети Дух”. В момента общината избира изпълнител за изграждане на парк около този храм.

Преобразяват се и местата, където се събират най-много хора. Това са градският стадион „Огоста” и общинския пазар. За футболни мачове се събират по над 5000 души, по толкова преминават всеки ден през общинското тържище. В момента се изгражда нов пазар за грозде, дини и друга продукция.

Кметът Златко Живков: Строителите работят по най-големия проект на града –  водния цикъл

Г-н Живков, Монтана носи историческото си име, всичко ли около историята на града е ясно и доказано?

Не всичко, защото става въпрос за много далечни времена. Постоянно излизат нови факти, разкопките продължават. Големите предстоят. През миналата година общината организира научна конференция за историята на селището. На нея чух от проф. Валерия Фол, моя съгражданка, че през Античността нашият район е бил най-богатият в Европа. За разлика от днес, когато е най-бедният. Животните за празничните трапези в Рим по случай 450-годишнината от създаването му са били доставени от нашия район. Променя се тезата, че античната Монтана е била около хълма Калето, където се намират останките от крепостта Монтанезиум. Римският град Монтана се е намирал на мястото на днешния град и откриването му още не е започнало.Това твърди доц. Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт при БАН. Но това, което е безспорно, е, че преди 1850 години римляните дават градски статут на селището. Неговите жители са имали всички права като тези на Рим.

Какво предвижда проектът, с който възраждате античната крепост Монтанезиум?

Проектът е разработен от общината с консултации от известни историци. Беше одобрен и получихме финансиране от Оперативната програма „Регионално развитие”. Стойността му е 1,3 млн. лв. С него се възстановяват стената, сградите вътре – жилищни и военни помещения, светилище. Предвидено е изграждането на път до крепостта, на паркинг около площад „Георги Александров”. Постепенно тази крепост се превръща в туристически обект. За пръв път общината иска да печели от туризъм. Разчитаме на големия поток, идващ от Дунав мост 2 към вътрешността на страната. Някои от строителните работи вече са завършени. Догодина крепостта трябва да посрещне първите си посетители.

Общината работи по над 10 проекта. Кой е най-важният за вас?

Безспорно проектът за обновление на водния цикъл. Той е най-големият за последните години. С него подменяме 16 км водопроводи, обновяваме и разширяваме 43 км канална мрежа. Още от 2014 г. 40 000 жители на града ще получават по-качествена водна услуга. Стойността му е 58 млн. лв. Финансирането получаваме чрез Оперативна програма „Околна среда”. Работата започна, но в града не се усеща неудобство, защото ние сме подменили водопроводите и каналите по много от улиците и сега разкопаването е по-малко.

Как успяхте да ремонтирате основно 107 улици?

На етапи. Откакто съм кмет – от 1999 г., общинският съвет утвърждава в бюджета всяка година и средства за основна и текуща рехабилитация на улиците. По 7-8 обекта на година. През 2013 г. направихме основен ремонт на 2 улици и текущ – на 46. Основно е рехабилитирана улица „Тунджа”, която вече е с ново асфалтиране, бордюри, тротоари. Стойността на това обновление е 200 хил. лв. Общо за текущия ремонт на 46-те улици вложихме 131 хил. лв. Работата приключи през август, парите са усвоени. През годините стойността на ремонтите се менеше. Имаше време, когато отделяхме по повече средства.

Докъде стигна изпълнението на проекта за осигуряване на достъпна зелена градска среда?

В процедура сме за избор на изпълнител. Това е един много интересен проект, който ще се изпълнява в 36 града. За него получаваме 4,7 млн. лв. С тях ще обновим 4 зони в града. Първата е около новия православен храм „Свети Дух”. Там върху площ от 16 дка ще изградим парк. Ще има алеи, детски кътове, заведения. Това място никога не е било благоустроявано, някога е било гробище, а доскоро – пасище за кози. Паркът ще стане готов успоредно с новия храм, чието грубо строителство завърши. Покрай него преминава булевард „Парта” с един канал, който предвиждаме да благоустроим. Третото място е Слънчевата градина. Тя е любимо място за разходка на поколения мои съграждани, а с проекта ще придобие по-привлекателен вид. Ще оформим алеи, детски площадки, кътове за отдих. Последната зона е вторият ни по значение площад в града – „Алеко Константинов”. Той е част от търговския център на Монтана и ще бъде променен с нова настилка, осветление, пейки. И четирите места ще бъдат обновени за 2 години.

Общината се включва активно в проекти, финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество. Какво досега успяхте да изградите и какво започвате със сръбски партньори?

Наш основен партньор е общината в Пирот, Сърбия. Двата града са побратимени, познаваме екипите си, знаем се едни други и това ни помага да разработваме, печелим и реализираме общи проекти. Няма да се връщам много назад, ще кажа, че ние заедно изпълнихме успешно проект за създаване на спортна инфраструктура. При нас изградихме детски площадки в един от кварталите ни, спортна площадка в „Младост”, игрище в село Николово. Сега по нов проект с Пирот започваме модернизация и разширение на градския ни стадион. Ще бъде изградена лекоатлетическа писта, сектори за висок скок, хвърляне на гюле, копие, чук. Ще имаме ново прожекторно осветление и ново табло за резултатите от състезанията. Стойността на този проект е 462 000 евро, а срокът за изпълнение – 18 месеца.

Какви други обекти изпълнявате?

В момента изграждаме 4 жилища за деца без родители. Предстои да се отреже лента на първото. Средствата са от социалното министерство. С тях се откриват нови работни места и това е ползата за общината освен тази за самите деца. И досега изпълнявахме подобни проекти – имаме кризисен център, дневен център за деца с увреждания и др.

Това прави общината за хората в Монтана, а държавата?

Наскоро в Агенция „Пътна инфраструктура“ в присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева беше подписан договор за изграждане на обходния път на Монтана. Това е важен за нас обект, защото сега целият транспорт преминава по нашите улици, а това повишава запрашеността, както и други замърсявания. Неслучайно общината се включи в международен проект за управление на товарния транспорт, което трябва да ограничи влиянието му върху околната среда. Новият път с дължина 12 км ще ни помогне в това отношение. Очаквам първата копка.

На територията на общината по проект на Агенция „Пътна инфраструктура” с европейско финансиране се модернизира отсечката Крапчене - Стубел – Липен - Криводол, която е част от пътя Монтана – Плевен. Работата е пред своя край, хората от селата, през които преминава, са много доволни, защото се прави един хубав, широк, удобен път. С интерес следя строителството, защото по два пъти седмично минавам оттам. И пътуващите от Видин, Лом, Монтана, Берковица към столицата вече имат модерен път. Работата по него също приключва.

Има ли частни инвеститори в общината и какво строят?

Преди кризата се изграждаха много жилищни блокове, хотели, индивидуални домове. Работа по нова постройка напоследък не е започвала, но се довършват няколко отпреди. В града има и се предлагат много нови жилища. Строят се и индивидуални къщи.  Изграждат ги успели бизнесмени, работещи в чужбина, или добри специалисти, спечелили от работата си.

Как един кмет работи с различното от неговата политическа сила правителство? Разбирате ли се?

Този кабинет е петият, откакто аз станах кмет на Монтана. Служебния не го броя. Почти всичките са били от различна от моята политическа сила. Но с всичките съм намирал общ език. Нуждите на хората нямат цвят и това е било разбирано от всички министри, депутати, областни управители. Имали сме забавяни проекти, но в края на краищата сме стигали до решение.

От два кабинета вече искате имоти, които сега са държавна собственост. Какво очаквате да получите?

Общината е поискала бившата казарма, която сега не се използва по предназначение. Имаме интерес от страна на инвеститори към мястото, но още не получаваме терена. Поискали сме и недостроения хирургически блок, който се намира на пътя при влизането в Монтана откъм София. И него още не сме получили. Но получихме сградата на общината. Тя се оказа държавна собственост и с предишната областна управа стигнахме до съд. Но вече имаме решение, сградата си е на общината.

Смятате ли, че сте реализирали обещанията, с които през годините сте печелили мандатите си?

Много голяма част от обещаното съм изпълнил. Но в един такъв град винаги остава работа за вършене. Макар че основните обекти от инфраструктурата са налице, предстои още много, за да заприлича Монтана на модерен европейски град. Това е моята амбиция, която през годините съм предал и на екипа си. Сега тя е наша обща цел.