Президентът Росен Плевнелиев: Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 г. не работи по националните приоритети, а гледа сметките

Прочетена: 107

Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 г. не работи по националните приоритети, а гледа сметките, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос по време на отчетната пресконференция за тригодишнината от встъпването му в длъжност.

Държавният глава е категоричен, че е рано да се мисли за президентските избори през 2016 година. „Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка, защото е прекалено рано, средата е динамична и трябва да изчакаме местните избори“, коментира Росен Плевнелиев. Държавният глава отново подчерта, че през настоящата година хората очакват политиците да се мобилизират и да се фокусират върху належащите задачи. Затова той призова 2015-а да бъде „година на действието, а не на сметките“.

Президентът обяви, че ще настоява пред 43-ото Народно събрание да се произведе национален референдум за промяна на изборните правила. В началото на 2014 г. държавният глава предложи на парламента да бъде произведено национално допитване за промяна на изборната система и предложи гражданите да бъдат попитани съгласни ли са да бъдат въведени мажоритарен вот, електронно и задължително гласуване. Темата ще бъде поставена по време на месеца на политическите консултации, който традиционно президентът провежда с парламентарните групи в началото на годината. „Аз съм екипен играч – не налагам референдум заради това си право, а защото народът го иска и смята темата за смислена“, заяви президентът в отговор на журналистически въпрос. Президентът изрази надежда националното допитване да се произведе заедно с местните избори тази година.

Росен Плевнелиев отново призова всички компетентни институции за ефективна работа за изясняване на обстоятелствата, които доведоха до фалита на „Корпоративна търговска банка“. „Оттук-нататък ще следя ще има ли осъден и колко пари ще се върнат от откраднатите над 3 млрд. лева“, заяви президентът. Държавният глава апелира да не се замитат следите по случая и предупреди, че това крие риск от повторение на банковата криза през 1996 година. Според него, ако случаят с фалита на КТБ не се изясни, „заметеният преход на България ще продължи с още едно поколение“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.01.2015. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: