Инж. Петко Балабанов: Обектите са като децата – обичаш еднакво всички

Почти няма нещо, което да не съм изграждал

Прочетена: 227

Мартин Славчев

Инж. Петко Балабанов – управител на фирма „Ферал” ООД и председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България в Стара Загора, е роден на 24.06.1961 г. във Видин. Завършва с отличие гимназия „Христо Ботев” в Града на липите, а по-късно – и ВСУ „Любен Каравелов” в София. „Някои колеги от нашия випуск вече са преподаватели във Висшето строително училище. За пример мога да дам проф. д.т.н. инж. Теодор Рошавелов, който води лекции по „Строителни материали”, казва инж. Балабанов.
Може да се каже, че строителството е семейна традиция за инж. Петко Балабанов.
„Независимо че и двамата ми родители са икономисти, повече от тридесет години моята майка беше главен счетоводител на Научноизследователския и проектантски институт (НИПИ) в Стара Загора, а баща ми беше част от структурата на Строителни войски”, обяснява той.
Първият голям обект, в изграждането на който участва, е Трета металургична база в с. Дебелт. „Това беше огромен проект, в който бяха обединени повече от двадесет строителни организации. Само главният корпус бе с дължина 1,2 км. По-късно, в Строителни войски, минах по цялата стълбица – технически ръководител, производствено-технически отдел на батальон, главен инженер и командир на батальон. През 1990 г. напуснах войските и от 1991 г. съм в частния бизнес”, разказва председателят на ОП на КСБ – Стара Загора.
Инж. Балабанов смята, че обектите са като децата – обичаш еднакво всички. Но най-интересни са големите проекти. „След базата в Дебелт участвах в реализацията на различни обекти в Сливен и Нова Загора. Работил съм и в ТЕЦ „Марица-изток 2”. Бях и на най-голямата кариера на Балканския полуостров за инертни материали до с. Братя Кунчеви. Това беше национален обект. Всички големи инженерни съоръжения, предварително напрегнати конструкции, високи комини, тежки мостови греди и т.н. задължително се изпълняваха с материал от нея. Той се нарича диабаз и е изключително здрав и много чист.
Като предприемач в Стара Загора съм построил един от най-големите жилищни блокове в града с повече от 50 апартамента. Общо взето, почти няма нещо, което да не съм изградил – може би само летище и космодрум”, споделя строителят.
През последните няколко години оцеляването е основното предизвикателство в професията според инж. Петко Балабанов. „Факт е, че и преди е имало кризи, но сме ги преодолявали сравнително бързо. Докато тази продължава прекалено дълго. Големите фирми станаха средни, средните – малки, а повечето от малките изчезнаха от пазара. Това е най-жалкото, защото винаги казваме, че малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката. А на едно тяло, като му махнеш гръбнака, какво остава?”, казва той.
„В личен план мога да кажа, че съм щастливо женен от 29 години.
Имам две големи дъщери – на 28 и 25 години.
Съпругата ми също работи при мен във фирмата.
Моето хоби е ловът. Също така обичам да пътувам”, заявява инж. Петко Балабанов.

Инвеститорът и строителят да са равнопоставени в типовите договори

В края на миналата седмица имахме заседания на Областния съвет на ОП на КСБ – Стара Загора. Една от точките, които обсъждахме, беше свързана с типовите договори. След внимателно разглеждане на предложените текстове смятаме, че те защитават повече интересите на инвеститорите, а не на строителите. Има неравнопоставеност по въпроса за неустойките. Например ако строителят забави срока на изпълнение на договора, той търпи много по-голяма санкция, отколкото ако инвеститорът закъснее с плащането. Според мен санкциите и за двете страни би трябвало да бъдат еднакви. Освен това договорът е прекалено пространен, с много излишни клаузи в него.
Също така обсъдихме и новостартиралата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тъй като все още има много неизяснени въпроси, взехме решение да изпратим писмо до експертната група към община Стара Загора, която отговаря за програмата, с искане да организираме съвместна среща.
Последната точка, която обсъдихме, беше свързана с редуцирането на техническия персонал на областните представителства на Камарата. Единодушното мнение на Областния съвет е, че за момента не трябва да се извършва редуциране на личния състав. Има няколко причини за това. Първата е, че реализираната икономия няма да е чак толкова голяма. Втората, но не по важност е, че не искаме да губим тези кадри, в които са вложени толкова средства за обучение.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.02.2015. Категория Новини, Строител. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: