Инж. Росен Дудушки: Всеки проект е интересен сам по себе си

Според мен професията ни е едно голямо предизвикателство

Прочетена: 304

Мартин Славчев

Инж. Росен Дудушки, управител на „Строителна компания” ООД и председател на ОП на КСБ – Враца, е роден на 26 юни 1969 г. в Кнежа, област Плевен. През 1993 г. се дипломира във Вис­шето военно-строително училище „Любен Каравелов” – София, специалност „Промишлено и гражданско строителство“.
В периода 1998 – 1999 г. следва в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – Свищов, като завършва с квалификация „Мениджър по финанси и отчетност“. През 2001 г. защитава магистърска степен по счетоводство в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград.
Професионалната си кариера започва в ГУСВ, където придобива компетенции и умения по управление технологията на строителния процес. „Като офицер ме разпределиха в Плевенската дивизия. Първоначално там бях командир и инженер на взвод. По това време започнах и работата върху първите големи обекти”, разказва строителят.
Инж. Дудушки развива мениджърските си умения във „ВиК” ООД – Враца. Управител е на дружеството от 1997 до 2002 г. От тогава до днес заедно със съпругата си ръководи „Строителна компания” ООД. Той е председател на Българската строителна камара – Враца, в периода 2005 – 2007 г. Дружеството е сред учредителите на Областното представителство на Камарата на строителите в България.
„Всеки проект е интересен сам по себе си. Но един от най-големите обекти, които сме изпълнявали, е „Шато Бургозоне“ в с. Лясковец, Оряхово. Това е винарска изба, „кацнала” на самия бряг на р. Дунав над приказния остров Есперанто. Тя носи името и духа на римската крепост, намирала се на границата на комплекса и защитавала империята от Север. Разположена в околностите на Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, избата има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони. Именно с този обект спечелихме наградата в конкурса „Сграда на годината”, категория „Търговски, административни и културно-битови сгради“, който ОП на КСБ – Враца, организира за първи път през 2014 г. Отличените бяха определени на база гласовете за съответните обекти в отделните категории на интернет страницата на Областното представителство www.ksb-vraca.com“, обяснява инж. Дудушки.
По думите му в момента дружеството изпълнява интересни и значими проекти – озеленяване на паркове, велоалеи и т.н. Участвало е и в реконструкцията на стадион „Христо Ботев” във Враца. Почти е приключила и реализацията на проекта „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. „Леденика – туризъм без сезони”. Там е извършено разработване на природна атракция, базирана на пещерата и превръщането й в основа на конкурентоспособен туристически продукт. Създаден е развлекателен парк с анимационен модул „Приказна алея”, в който има амфитеатър, и развлекателна зона „Мама, татко и ние” със спортни съоръжения за малки и големи. В пещерата чрез модерни технологии вече ще има звукови и светлинни ефекти. Чрез рехабилитацията на информационния център и обзавеждането на съвременна прожекционна зала посетителите ще могат да се запознаят със забележителностите на Врачанския Балкан, флората, фауната и културно-историческото наследство на региона. Също така са изградени нов водопровод, пречиствателно съоръжение с биологично почистване и последващо използване на водата, обновяване на съществуващия паркинг, удължаване на алея за хора с увреждания, оформяне на околни пространства, поставяне на указателни табели и изграждане на две екопътеки с туристически маршрути. До пещерата ще се стига с атракционно влакче. „Обектът вече има Акт 15, а окончателното въвеждане в експлоатация ще бъде през тази година”, споделя инж. Росен Дудушки.
„Според мен цялата строителна професия е едно голямо предизвикателство. Първо, защото тя е свързана с многообхватна дейност, а също така и със създаване на редица междуличностни контакти – както със служителите във фирмата, така и с колегите, с инвеститорите. Много е хубаво, когато започнеш от нула реализацията на даден проект и с времето виждаш как той израства пред очите ти“, добавя той.
„В личен план мога да кажа, че дъщеря ми в момента следва „Строителство на сгради и съоръжения” във ВСУ „Любен Каравелов”. Имам редица хобита – обичам да спортувам, да пътувам и да гледам филми. Още от дете колекционирам различни неща, свързани със спорта”, разказва инж. Дудушки.

Ролята на Камарата на строителите в България е огромна

Ролята на Камарата на строителите в България е огромна. Тя има голямо значение при изграждането на взаимоотношенията както между нас, строителите, така и за връзката ни с държавата. КСБ активно участва в работата по актуализацията на нормативните документи, касаещи бранша. Приветствам и инициативите на колегата зам.-председател на КСБ Пламен Иванов, свързани с квалификацията на кадри. Не можем да не споменем значението на ЦПРС.
В лицето на местните структури на КСБ общините и областните управители в страната намират един добър и коректен партньор.
И не на последно място бих искал да поздравя и екипа на в. „Строител”. Изданието е изключително коректно. С голям интерес следя материалите, които се публикуват във вестника, и от тях научавам много нови неща.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.02.2015. Категория Новини, Строител. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: