Строител

Инж. Евтим Янев: Професията при мен дойде случайно, но стана смисъл на живота ми

Мартин Славчев

Инж. Евтим Янев, управител на „Янев-55” ЕООД, член на УС на КСБ и председател на ОП - Пазарджик, е роден през 1955 г. в Дупница - навремето работнически град с добре развито машиностроене и преработвателна промишленост, а сега с намаляващо население и център за продажба на автомобили втора ръка.
През 1980 г. инж. Янев завършва Висшия инженерно-строителен институт в София със специалност „Хидромелиорации”.
„Баща ми беше работник, а майка ми счетоводител. Те не са имали нищо общо със строителството. Професията при мен дойде случайно, но стана смисъл на живота ми. Вече 35 години изпитвам удоволствие от работата”, разказва той.
Поради естеството на специалността, която завършва – „Хидромелиорации”, строителят намира подходяща работа в „Предприятието за хидромелиорации и борба с ерозията” в родния град на съпругата си – Пазарджик, в който остава да живее и до днес.
„Както болшинството от колегите ми, завършили през годините преди 1989 г., началото на строителната ми дейност започна с високата и отговорна длъжност технически ръководител. Това е човекът, отговарящ за организацията и оформянето на заплащането на труда на работещите ежедневно с него строители. След това с течение на годините до 1988 г. преминах през длъжностите групов технически ръководител, зам.-директор и директор. При настъпването на стагнацията на пазара през 1989 - 1992 г. се наложи намаляване обема на заетост и съкращаване на много служители, с които съм работил доста години. Този процес ме накара да подам оставка като директор и от 1993 г. да започна от нулата в частна фирма, но в сферата на високото строителство. С това се занимавам и до сега, като фирмата ми е специализирана в луксозното изграждане на еднофамилни жилища, банкови офиси, магазини и др.“, споделя инж. Янев.
Един от най-интересните обекти, които е изпълнявал строителят, е погребална агенция с еднофамилно луксозно жилище на двата етажа над нея. „Не съм очаквал, че в днешно време ще оживеят героите на Ерих-Мария Ремарк от „Черният обелиск”, но се оказа, че този инвеститор бе такъв с всички странности на професията си“, допълва той.
Според инж. Евтим Янев обектите, които е изграждал, са изстрадани и преживени от самото им започване до предаването на собственика. Въпреки трудностите спомените от тях са живи и до днес. „Явно е, че при тази ситуация не мога да имам любими и нелюбими обекти. Всички те са резултат от усилията на цялата ми фирма и са важни за нея”, смята строителят.
Предизвикателство в професията за инж. Янев са трудностите, съпътсващи работата, които не са свързани със строителството и организацията му, а с процесите извън него. „Тези процеси обаче определят правовата рамка и условията, в които трябва да живеем“, обабщава страоителят.

 

В личен план

Женен съм щастливо вече 37 години. Имам две деца - момче и момиче, и две внучета, също момче и момиче. Занимавам се с обществена дейност в Пазарджик. Заместник-председател съм на Сдружението на online casino частните работодатели и предприемачи в града, аз съм и общински съветник от същото сдружение. Член съм и на Лайънс клуб.
Все още си търся хоби и се надявам, когато свободното ми време се увеличи, да го намеря.

КСБ може да помогне

За значението на Камарата е писано и казано много. Аз, вместо да говоря за него, искам да го илюстрирам.
Дъщерята на трагично загиналите мъж и жена при наводнението в Девин, които пропаднаха с джипа си в реката и оттам в язовира и все още не са открити, се оказа, че работи като архитект в ателие в София. Като човек, който случайно е запознат с положението на момичето, се опитвам да помогна тя да продаде филтри за строителни машини, които баща й е купил при прекратяване работата на язовира. Знам, че в момента са й необходими средства, за да обслужи част от дълговете на родителите си, и за разходите за закриването на фирмата на баща си.
Като източник на средства тя разчита и на тези филтри. И тук помощта на КСБ би могла да бъде огром­на, защото тя може да сведе тази свързана с човек, занимаващ се с професията, информация до всички колеги, като някои от тях биха могли да имат нужда точно от този вид консумативи и по този начин да помогнат - купувайки ги. Надявам се КСБ чрез вестника да разпространи моята молба за помощ, а ако някой се нуждае от допълнителна информация, да се свърже с мен.