Новини

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с архитекти от Световното триенале на архитектурата „Интерарх 2015“

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с представители на Международната академия на архитектурата в рамките на Световното триенали на архитектурата „Интерарх 2015“ - арх.Ричард Ингланд - Малта, арх.Кеими Харада – Япония, арх.Амадеус Скиатарела - Италия, водени от арх.Георги Стоилов, президент на Международната академия на архитектурата. Тази седмица София е домакин на Световното архитектурно триенале, което се провежда в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Впечатлени сме от разкритото културно-историческо наследство от римско време в центъра на София, заяви арх.Скиатарела. Чуждестранните гости изразиха интерес да разгледат подземния музей при базиликата „Света София“ и гробницата на Хонорий.

Освен за разкриването на археологическото наследство на града, архитектите поздравиха София и за зелените паркове, които според арх.Ричард Ингланд са „част от вашата идентичност, характерна черта и усещане за София“. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че възстановяването и обновяването на градските паркове е важна част от работата на общината в града, по която инвестираме в конкретни проекти. Тази година продължава работа по Борисова градина, Северен парк, започна парка на НДК.

В София е древен град и различни исторически периоди са оставили своя ценен отпечатък чрез археологически находки и архитектурни паметници, които през последните години разкриваме, каза също кметът Фандъкова. По думите й трябва да се запази историческия център на града и да се разкрие и експонира подходящо неговото културно-историческото наследство.

Важна задача в тази област е възстановяването и на сградите паметници на културата. Повечето от тях са частна собственост, затова Фандъкова посочи, че е водила разговори с правителството да се предвиди през този програмен период да се отдели направление, чрез което да се финансира реставрирането и възстановяването на стари къщи и сгради паметници на културата.

Фандъкова посочи, че опита и знанията на архитектите са важни при обсъждането на плановете за развитие на града и възстановяването открити градски пространства. Чуждестранните архитектите изразиха готовност да участват като експерти при обсъждане на проекти от градско значение.