Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с генералния секретар на ЕК Катрин Дей

Прочетена: 43

Съдия Сотир ЦацаровВ Брюксел главният прокурор на Р България Сотир Цацаров се срещна с генералния секретар на ЕК Катрин Дей.  Основна тема на дискусията беше изпълнението на препоръките към страната ни след последния мониторингов доклад от м. януари т.г. Г-н Цацаров запозна г-жа Дей с експертните предложения на прокуратурата – за децентрализация на ПРБ, за измененията в НПК и за функционирането на специализираното звено „Антикорупция“. По отношение на специализираното звено, главният прокурор и генералният секретар на ЕК обсъдиха подробно отговорностите на всяка една от институциите в него – Прокуратурата, МВР и ДАНС. Участниците в разговорите подчертаха, че всички институции от състава на звеното са натоварени с големи очаквания и имат равни отговорности за постигане на резултати.

Катрин Дей даде положителна оценка на усилията на Прокуратурата по изпълнение на препоръките по Механизма за сътрудничество и оценка. Обсъдени бяха и по-нататъшните действия на ПРБ и други институции по отношение на отговорностите, коите следва да бъдат поети в рамките на препоръките на мониторинговия доклад. Предмет на дискусия бяха и компетентностите на Специализираната прокуратура и Специализирания съд за евентуалните възможности за разширяването  на правораздавателната им компетентност с  престъпления против Републиката и и тероризма, както и възможностите за използване на капацитета им за разследване на корупционни престъпления. Необходимостта от промяна на процесуалните закони и осъвременяване на НК също бяха обсъдени от г-н Цацаров и г-жа Дей. Дискутирани бяха и промените, засягащи прокуратурата, в Конституцията и във внесените в парламента от народни представители и от Министерство на правосъдието проекти за изменения и допълнения в Закона за съдебната власт.

Проведената днес среща е част от поредицата дискусии, които главният прокурор Сотир Цацаров проведе с  Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете (на 5 май 2015 г.) и с Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство (на 12 май 2015 г.)

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.06.2015. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: