Новини

България, Румъния и Сърбия обявиха подготовката на тристранен проект за връзка между телекомуникационните си мрежи

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

България, Румъния и Сърбия обявиха началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави. Официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект, се проведе днес във Видин. В разговорите участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния г-н Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия – г-жа Ирини Релин. Домакин на събитието бе управителят на област Видин Момчил Станков.

„Преди две години, като част от първия мандат на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представих за първи път идеята за свързване на оптичните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия“, каза по време на срещата заместник-министър Валери Борисов. По думите му, днес вече не става дума само за идея, но и за подготовка на съвместен проект, който ще бъде представен на Европейската комисия.  Заместник-министърът подчерта, че днешната среща е продължение на диалога между премиерите на трите държави – известен вече като „Тройката от Крайова", където българският министър-председател Бойко Борисов предложи  създаване на инфраструктурен регионален пръстен.

Основната цел на предложението за свързване на мрежите е да се предостави възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация. Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти. Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряването на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. Общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги.

След разговорите участниците посетиха участък от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет. Изграждането е по проект, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие„ с бенефициент Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. Стойността на проекта е 39 123 029 лв. Той обхваща 29 общински центрове, както и 24 малки населени места. Общата дължина на трасетата е около 870 км. В района на Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, с дължина 106 км. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик.