Новини

Община Варна получава първите средства от фонд „Солидарност“

ДН

Днес се навършва една година от трагичния инцидент във Варненския квартал „Аспарухово“. Никой не може да върне изгубените животи, но със средствата, които влагаме в инфраструктура, можем да предотвратим загубата на нови. Това заяви днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница. Тя връчи на кмета на Варна Иван Портних договор за финансиране на проект „Възстановяване водопроводимостта на охранителните канали на територията на кв. Аспарухово“.

Проектът за справяне с щетите от бедствието през юни м.г. ще бъде финансиран с над 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Срокът за неговото изпълнение е 16 месеца. В рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на съоръженията, както и заустването в западен канал между Черно море и Варненското езеро.

Заместник-министърът обърна внимание, че град Варна пострада най-много от бедствието през юни миналата година, което е причината общината да получи най-голяма част от ресурса, отпуснат по първото подадено от страната ни заявление за финансиране от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз.

Деница Николова заяви, че в резултат на релокацията на финансов ресурс, Министерски съвет предоставя на общината допълнително 2,3 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от Фонда за покриване на част от спешните мерки по възстановяване на разрушената от бедствието инфраструктура. Те ще бъдат използвани за ремонтиране на носещата стоманено-бетонна конструкция при ревизионната шахта на битов колектор Виница-Варна и за възстановяване на проводимостта на Елпромско дере в участъка от жп линията Варна-София до заустване във Варненското езеро. И двата обекта са сериозно увредени в следствие на бедствието и реконструкцията им е важна за осигуряване здравето и нормалния начин на живот на жителите на Варна, подчерта заместник-министър Николова.