Новини

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подкрепя кампания за пътна безопасност

Picture 1144

Статистиката е показателна за броя на жертвите при пътно-транспортните произшествия, като най-голям процент от тях са младите хора под 30годишна възраст. Затова усилията на министерството, отговорно за поддържане на пътната инфраструктура, са в посока да създадем нормативни предпоставки и мерки за повишаване безопасността по републиканските пътища, така че да минимизираме доколкото е възможно пътно-транспортните произшествия. Това каза по време на пресконференция по повод старта на кампания за пътната безопасност министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя призова да бъдат положени съвместни усилия от страна на изпълнителната власт, неправителствените организации, бизнесът и обществото, за да се намали броят пътно-транспортните произшествия и на жертвите при катастрофи.

В събитието, което е част от Световната инициатива за намаляване броя на пътните инциденти, участваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, председателят на УС на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров и  председателят на УС на ТИАРА Зарина Генчева. Чрез билбордове и рекламни материали кампанията цели да привлече и повиши вниманието на пътуващите.

Според министър Павлова е необходимо да се направят промени в Закона за движение по пътищата, за да се подобри системата за контрол. Той, заедно със санкциите, са важна предпоставка за спазване на правилата за движение, каза тя и добави, че МРРБ е поело ангажимент за подобряване на подзаконовата нормативната уредба.

С цел подобряване на пътната инфраструктура, е създадена междуведомствена работна група, в която участват и научни работници, работи по актуализация на Наредба № 1 за проектиране на пътища, която касае не само републиканската пътна инфраструктура, но и уличната мрежа в градовете, включително бус ленти и велоалеи, съобщи регионалният министър. Работи се и в посока подобряване на мерките за обезопасяване в урбанизираните територии чрез т.нар. „лежащи полицаи“, светлоотразителни елементи, пешеходни пътеки и повече знаци, допълни тя. Това се прави, тъй като според статистиката най-голям е броят на жертвите при катастрофи в населените места.

Още през 2012 г. са въведени системите за одит за пътна безопасност, за да може при проектиране на пътища те да отговарят на най-високите норми за пътна безопасност, припомни Павлова.

Министър Кралев съобщи, че според данни на ООН всяка година при пътни инциденти загиват 186 000 деца, като цифрите за България са над средните за Европа. Това показва, че обществото трябва да подходи отговорно, за да бъде намален драстично броят на жертвите у нас, допълни той.

С войната на пътищата можем да се справим само със строги наказателни санкции. Нека по-скоро да се направят необходимите промени, призова председателят УС на АПИ инж. Лазар Лазаров. По думите му, с отмяната на мобилните камери, сме се върнали отново към порочните практики от 2000 година, докато през 2012 г. жертвите са били много по-малко. Той адмирира инициативата на Владимир Тородов за виерегистраторите. Инж. Лазаров съобщи, че се предвижда по републиканските пътища да бъдат поставени радари за средна скорост апелира глобите за пътни нарушения да станат неотменими, иначе няма как да победим във войната по пътищата.

Статистиката показва, че голяма част от катастрофите са свързани с кръстовища, които за да се обезопасят, да бъдат реконструирани в пътни възли или кръгови кръстовища, съобщи председателят на АПИ. Той подкрепи идеята на министър Павлова средствата от Фонда за пътна безопасност да бъдат използвани, след подробна обосновка, за подобряване на пътната инфраструктура, обезопасяване на рискови участъци и нови камери по пътищата.

По време на пресконференцията стана ясно, че причините за катастрофи и жертви от тях са липсата на светлоотразителни елементи по дрехите на пешеходците и непоставянето на предпазни колани, несъобразената скорост, алкохола, както и липсата на предпазни елементи от облеклото на мотоциклетистите. В София вече има разположени от изготвените за целта на кампанията билбордове, призоваващи към вниманието на шофьорите. От 6 юли т.г. те ще бъдат монтирани край републиканската пътна мрежа билбордове, в областните градове, в метрото и средствата на масовия градски транспорт.