Новини

Откриха спортна площадка в центъра за хора с увреждания „Света Марина“

_MG_1842

Посолството на Израел се обърна към Столичната община с предложение да дари средства за изграждането на спортна площадка на територията на София. Ние ги насочихме към в Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания „Света Марина“ и така този проект стана реалност. Около 20 хил. долара са инвестирани от страната на партньорите на посолството на Израел в спортната площадка в Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания „Света Марина“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров присъстваха на официалното откриване на спортна площадка в центъра. На церемонията бяха и Н. Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел и Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, Румен Петков, зам.-председател на АБВ, Савина Савова, кмет на район „Възраждане“, Албена Атанасова, зам.-кмет на Столичната община и общински съветници.

„До края на годината предстои самата сградата да бъде цялостно санирана, като в момента се провежда процедура за избор на изпълнител, който трябва да бъде обявен през август“, сподели още Фандъкова и допълни, че през 2015 г. общината е инвестирала 2 млн. лв. за 6 центъра за хора с различни проблеми. „Условията за лицата в неравностойно положение трябва непрекъснато да се подобряват“, подчерта тя.

„Само и единствено, когато всички ние сме обединени около потребностите на хората с увреждания и отчитайки техните комплексни потребности, тогава можем да кажем, че сме предоставили възможности и сме осигурили всичко необходимо“, каза в своите уводни думи зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. „Точно този дневен център е едно от най-ярките и категорични свидетелства за доброто партньорство между държавата, общината и доставчика на социалната услуга“, сподели Лазаров. Зам.-министърът изрази убеденост, че по този начин ще предадат още едно позитивно послание, а именно че спортът може да бъде инструмент за солидарността между хората.

„През настоящата година Израел и България отбелязват 25 години от възстановяването на дипломатическите си отношения. По този повод вместо официален прием за националния празник на държавата Израел – Денят на независимостта, посолството реши да дари средства за изграждането на спортна площадка“, посочи на свой ред посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз.

Дневният център за възрастни хора с ментални увреждания „Света Марина“ ежедневно осигурява подкрепа и грижа на 60 момчета и момичета над 18-годишна възраст, които са с различни увреждания – от лека до тежка степен на умствена изостаналост, синдром на Даун, аутизъм и други.