Новини

Проф. д-р инж. Стоян Братоев беше отличен с орден "Стара планина"

Братоев
Президентът Росен Плевнелиев отличи с орден "Стара планина" - първа степен изп. директор на "Метрополитен" ЕАД - проф. д-р инж. Стоян Братоев за заслугите му по изграждането на столичното метро. Екипът, работил по проекта получи медал "За заслуга". Той е в състав инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов. Мотивът е значителният им принос при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на подземната железница.
На официалната церемония в президентството присъства и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.
"Народът вярва, очаква и иска България да направи решителен скок напред, като подобри своята инфраструктура в интерес на нашето стратегическо значение и на Европа. Прекрасен пример за ключов проект с огромен смисъл, достойно изпълнение, изключителна сложност и значителни обществени ползи е този за разширението на софийското метро. За мен е удоволствие да наградя проф. д-р инж. Стоян Братоев и неговият екип за техния принос. Проф. Братоев има забележителен път като специалист. Огромно благодаря за неговата изключителна посветеност, кураж и професионализъм в качеството му на проджект мениджър на стратегическа за България дейност". С тези думи президентът Плевнелиев се обърна към наградените преди да връчи отличията им.
Проф. Братоев благодари от свое име и от името на колегите си за удостояването им с високите отличия. "Приемаме ги като знак на признателност за труда на хилядите проектанти, строители, инвеститори, ангажирани с изграждането на сложния и тежък за изпълнение обект, какъвто е метрото. Зад няколкото души, които сме тук стоят още хиляди специалисти. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова, на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на премиера Бойко Борисов за предложението за нашето награждаване и на президента Росен Плевнелиев за това, че ни удостои с отличията.
Предстоят тежки етапи от разширението на метрото. Ще продължим с професионалната си работа и ще действаме със същата енергия, за да може в определените срокове през 2019 г. София да се поздрави и с трета линия на метрото", заяви проф. Братоев.