Новини

Гърците гласуваха с "Не"

Гърците гласуваха с "Не"  на проведения днес референдум. Това показват предварителните резултати. 49% от избирателите са казали "Не" срещу 46% - "Да", съобщи телевизия Антена. Телевизия Мега дава прогноза от 51,5% за "Не" и 48,5% за "Да". Алфа също дава предимство на отрицателния вот в южната ни съседка. И възстановената държавна медия ЕРТ също показва, че гърците са гласували против.
Мозъчният тръст Open Europe написа в профила си в Туитър, че избирателите са избрали отрицателния отговор. Близо 10 млн. избиратели в Гърция трябваха да отговорят на съдбовния въпрос дали да се приеме или отхвърли искането на международните кредитори за реформи.
Ситуацията се влошава от отказаното финансиране от МВФ и ЕЦБ след като Атина не плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ.
Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) вече предупреди, че Гърция е във фалит.
От Международния валутен фонд (МВФ), който е най-големият кредитор на страната, дипломатично намекна за просрочието по плащането на дължимата вноска. От МВФ обявиха, че след реферндума ще излязат с официална позиция.
Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Файненшъл таймс" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.
Минути след приключването на референдума премиерът Алексис Ципрас свика спешно заседание.