Новини

Зам.-министър Антон Гинев: Целта ни е България да притежава по-конкурентоспособна и финансово стабилна железница

Picture 1020

Непрекъснато работим за това България да притежава по-конкурентоспособна, финансово стабилна, безопасна и сигурна железница. Само по този начин ще бъдат удовлетворени потребностите на населението за качествен транспорт и ще се допринесе за развитието на бизнеса в страната. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев по време на откриването на конференцията „Реализиране на европейската железопътна стратегия в Югоизточна Европа“.

Заместник-министър Гинев допълни още, че българската страна активно участва и в процеса на формиране на европейската транспортна политика, вкл. и по отношение на железопътния транспорт, като изготвя позиции по подготвяните на ниво ЕС нормативни документи.

Основната цел, която следва да бъде постигната, е създаването на Единно европейско железопътно пространство. За постигането й ще допринесе и създадената съвместна инициатива SHIFT2RAIL, която ще ускори и улесни преминаването към по-интегриран и ефективен железопътен пазар, съобразен с нуждите на бизнеса, добави още Антон Гинев.

По време на събитието доклад изнесе и Жан Фелипе Пойзиат, ръководител „Публични дейности“ в UNIFE, който коментира, че една от основните задачи пред SHIFT2RAIL е да бъде насърчено транспортното строителство в градовете. За пример той посочи изграждането на метрото в София и, че такова е необходимо и в други европейски градове.

В първият ден от конференция презентации направиха още: Фелипе Ситроен, генерален директор на UNIFE, Андрей Новаков, депутат в Европейския парламент, Милен Георгиев, и.д. директор на Европейската банка за възстановяване и развитие, Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС, Нисим Примо, ръководител отдел „Мониторинг“ в НКЖИ и Никола Дурчев, генерален директор на RASTIA.

Конференцията ще продължи и утре с доклади по темите – Политика по сертификации и оперативна съвместимост, Зелени интермодални коридори, Иновационен потенциал на структурите на БАН и университетите, Транспортните клъстери.