Новини

Министър Лиляна Павлова: С пускането трикилометровия участък на АМ „Струма“ се спестяват десетките обходи по пътя към Гърция

IMG_0369

С пускането на движението по последните три километра от Лот 4 на АМ „Струма“ ще можем да спестим десетките обходи по пътя към Гърция. От днес вече транзитният трафик ще бъде изнесен извън селата Кулата, Чучулигово и Марино поле, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при пускането на участъка между км 435+340 и км 438+500 в експлоатация.

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров уточни, че времето за придвижване в това направление ще се спести с около един час.

При изпълнението на проекта се наложи извършването на допълнителни отчуждителни процедури, информира Павлова. В момента, в който довършим всички допълнителни работи, ще ремонтираме пътя през селата, през които минаваше трафикът, по линия на програмата за текущ ремонт, каза още тя.

Движението по новопостроения магистрален участък ще се осъществява двупосочно с временна организация на движението до окончателното завършване на магистралното трасе.

Министърът припомни, че обектът беше замразен за повече от година и половина, което доведе до удължаване на срока на договора с почти две години и затруднения за живеещите и работещите в района, особено за хората от селата Кулата, Чучулигово и Марино поле.

Тя благодари на строителите, които след възстановяване на работата през декември миналата година полагат много тежък труд. Активната им работа според приетия график направи възможно изнасянето на тежкотоварния трафик от трите села, през които минаваше обходния път досега, посочи Павлова. Независимо, че другото платно в участъка е готово, то остава затворено, за да може по него да се движи строителната техника, обясни министърът.

Лиляна Павлова заяви, че работата по изграждането на Лот 4 на АМ „Струма“ продължава в 24-часов режим, за да може трасето да бъде завършено основно до 1 август и движението да може да се осъществява по него. След това ще останат само довършителни работи, допълни тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството припомни, че има осигурено допълнително финансиране и за ремонта на последния участък от 1.5 км преди граничния контролно-пропускателен пункт на границата, който преди това не е бил включен в проекта.

Лот 4 Сандански – Кулата от АМ „Струма“ от км 423+800 до км 438+500 е с дължина 14,7 км. Изпълнител на договора за строителство е „АКТОР” АСД – Гърция. Стойността му е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвест - инженеринг” АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.