Новини

Ключова развръзка за АЕЦ ”Белене”

На енергиен форум в София бяха обявени няколко потенциални инвеститора в АЕЦ "Белене", стигна се и до подписване на важно споразумение, а Русия призна за допуснати грешки, свързани с цената на централата.

България и Русия подписаха меморандум за създаване на проектна компания, която да реши всички проблеми по строежа на АЕЦ "Белене", съобщи БТА.
Решението затова бе оповестено след срещата в късния следобед между генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко. „Споразумяхме се за четири месеца да създадем проектната компания, а след шест месеца ще бъде подписан основният договор за АЕЦ "Белене", каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.
Предвижда се НЕК да има 51% в компанията АЕЦ "Белене", компанията "Алтран" - един процент, "Фортум" - от 1 до 25 процента, а останалият дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Към момента няколко компании и страни са проявили принципен интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене", информира министър Трайков.
„Има интерес от Сърбия, възможно е техният дял в централата да достигне до 10%”, допълни министърът. Той добави, че по подобен начин стоят нещата и с компанията "Росатом", която от известно време заявява интерес да участва и като акционер, а не само като изпълнител на проекта. 
Други две големи компании са финландската енергийна компания "Фортум Корпорейшън" и френската инженерингова компания "Алтран Техноложи", добави Трайков. Интересът е принципен, делът на участие не е уточнен и може да варира в сравнително широки граници, уточни министърът. 
По-рано той обяви, че ще има срок от няколко месеца да се намери отговор по всички отворени теми, включително и по цената, за която още няма съгласие. 
Консултанти, наети от компанията, трябва да определят твърдата цена на централата, която да е приемлива за чуждите фирми инвеститори, чийто процент участие в централата постепенно ще се увеличава, заяви Кириенко. 
При подписването на договора за АЕЦ "Белене" през 2006 г. беше допусната грешка, като не бе определен точният инфлационен индекс, призна шефът на "Росатом".