Новини

От 2016г. Агенция "Пътна инфраструктура" ще предоставя на гражданите и бизнеса ГИС

11951070_10153138339409021_1955932778_n От 2016г. Агенция "Пътна инфраструктура" ще предоставя на гражданите и бизнеса ГИС (Географски информационни системи) базирани електронни административни услуги. Това каза Георги Златев, директор на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ , по време на пресконференция по представянето проект за предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и бизнеса от Агенция "Пътна инфраструктура" и създаване на ГИС регистри за приходни дейности. "Целта на проекта е подобряването на обслужването на гражданите, чрез съкращаване и облекчаване на административните процедури, които трябва да се преминат за изграждане на търговски крайпътни обекти или рекламни съоръжения и др. Някои от основните функции, които са заложени и ще бъдат възможни за ползване, са електронен калкулатор за изчисляване на необходимите такси за преминаването на извънгабаритни или тежки товари. С него бизнесът ще може да изчисли каква ще бъде таксата, която трябва да заплати", посочи Златев. Изпълнител на проекта е „ЕСРИ- България“ ООД. Стойността на договора е 668 000 лв без ДДС. В рамките на проекта ще бъде разроботен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните и/или тежките моторни превозни средства. Изпозвайки оn-line калкулатора превозвачите на извънгабаритни товари ще може много бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа. Като електронна справочна услуга - под формата на карта, ще се предоставя информация за републиканските пътища, за които е необходима винетка и за кои участъци от пътната мрежа (урбанизирани територии и общински пътища) такава не се изисква. On-line граждани и бизнес ще имат достъп до огромно количество информация, както и до 4 регистъра. Това са:

  • ГИС базиран електронeн регистър за паспортизация на крайпътни рекламни съоръжения. Чрез него ще може да се прави справка за всяко рекламно съоръжение – кога е издадено разрешението за изграждането му, докога е валидно. Също така ще се предоставя и предварителна информация къде би могло да се изгради ново рекламно съоръжение.
  • ГИС базиран електронен регистър за търговски крайпътни обекти. Регистърът ще дава информация на конкретен пътен участък колко и какви крайпътни обекти са изградени - бензиностанции, мотели, ресторанти и т. н.
  • ГИС базиран електронен регистър за подземни или надземни линейни съоръжения – оптични кабели, газопроводи, водопроводи и др. От него ще може да се получи информация за вида на съоръжението, каква е неговата дължина, кой го стопанисва и т. н.
  • Регистър на товароносимост и габарити на пътните съоръжения. Той ще дава информация за маршрута, по който извънгабаритните и/или тежките пътни превозни средства ще може да преминат в зависимост от техните габарити. В момента няма електронна база данни по какви маршрути и съоръжения могат да минат специалните товари и колко това би струвало.