Новини

Извън традициите, ала у дома

Или как две къщи уникати разчупиха канона и спечелиха световни овации

Елица Илчева Удивително е да разглеждаш чуждоезични сайтове за архитектура и дизайн и да попаднеш на нещо българско. Това ни се случи в най-популярното и влиятелно световно списание в сферата – Dezeen, когато измежду ултрамодерни проекти от цял свят изведнъж пред очите ни излезе думата Bulgarien. А когато отворихме страницата, веднага разбрахме защо този наш проект е попаднал там. Защото е наистина уникален... Slight Slope Long House Някъде в Търговищко сякаш издигната на хълм сред нищото, като кацнала от друга галактика, свети със стъклената си фасада тази нова, странна къща. Дълга и тясна, с повдигнат край, тя е строена за дом на младо семейство от града, но всъщност прилича повече на ултрамодерна резиденция. И при това положение няма изненада, че прави впечатление на световните дизайнери. Автор на проекта е студиото „I/О архитекти” на младите Вяра Желязкова и Георги Кътов. Slight Slope Long House, или Дългата къща по лекия наклон, както са я кръстили създателите, е с площ цели 672 кв. м и демонстрира сравнително нова у нас тенденция да се бяга от клишираните представи за дом – 3 етажа със скатен покрив над тях, без на архитектурно ниво да се търси някакво развитие. В проекта прозира японско влияние (арх. Кътов е специализирал в Страната на изгряващото слънце), но с по-различен мащаб. Дългата къща обаче носи всички характеристики на модерната западна къща – изчистена геометрия, неутрална цветова гама, органична връзка с терена, огромна стъклена фасада. Любопитен елемент е стълбището веранда, което създава динамика в обема. Естественият наклон на терена е позволил на архитектите да повдигнат единия край на етажната плоча и да осигурят пространство за гараж с огромен размер за поне три автомобила. Този наклон се подчертава от верандата, която е с южно изложение и остъклена и служи за стена на постройката. Интересно е как тя постепенно се оттегля, за да следва наклона на ландшафта, но на около две трети от пътя по него започва да се покачва отново, за да се създаде неформално място за почивка. „Топографията на парковата среда около къщата наподобява кавеята (откритото зрително пространство) на амфитеатър, верандата прави връзката между терена и вътрешните пространства, а също така служи като външна връзка между тях”, разказва арх. Георги Кътов. Той и екипът му са били изправени пред сериозно предизвикателство именно с уюта заради относително огромната застроена площ и големите стъклени фасади. Вътре главният етаж е разделен на четири нива, всяко свързано с другото с малко стълбище. Има просторен хол и трапезария, домашен офис, една голяма спалня и две други за гости. Разпределението на помещенията е направено така, че дневната, кухнята и трапезарията да са най-ниско, докато спалните зони са над земята с цел по-добро уединение. Тук е очевидно за всеки наблюдател, че има и друго предизвикателство за пространствения дизайн – осигуряването на неприкосновеността на личния живот. Височината на помещенията се променя тъкмо за да се гарантира това. Къщата има стени от местен дялан камък, предназначен да даде на градежа масивност. Остъкляването е в рамките на големи ниши, а някои изделия от дървени повърхности са добавени отвътре и отвън. Главният вход е разположен успоредно на гаража на най-ниското ниво на обекта. Вътре стълби водят до малко входно фоайе в предната част на големия бокс – жизненото пространство. Основната спалня се намира в западния край на сградата, а двете за гости са в източния и са с гледка към малък уединен двор. Уникалният дом се намира в местността Белият кон“и е частна собственост. Строителството на къщата е било поверено на предприемач от Търговище. Сградата освен всичко друго е и пасивна. Тя разчита на засенчване през лятото от специалното стъкло, което гарантира и топлина от слънчева енергия през зимата. Термопомпа с приземно свързан топлообменник служи и за отопление, и за охлаждане. Observation House Друг от последните проекти на „I/O архитекти” носи името „Къща за наблюдение“ (Observation House). И съвсем уместно, защото и тя се намира на върха на хълм в Североизточна България, от който се открива гледка към околните ниви и ливади. Фактът, че наоколо няма близки сгради, обяснява и избора на стъкло за голяма част от фасадата. Стените на всекидневната всъщност са витрини, от които се получава 360-градусова гледка към околността. Останалите са... габиони, с което проектът печели симпатиите на творци, които бягат от традиционализма. Интериорът тук разчита на солидно количество дърво, което дава усещането за топлина и уют. Тъмни мебели и ретро килим подсилват този ефект. Дори в банята преобладава дървото. В гаража е различно – там всичко е полиран бетон. Сградата е завършена тази година от фирма „Структо” ООД, а началото на проекта е положено през 2012 г. С разгърната застроена площ от цели 980 кв. м жилищните обеми са издигнати нависоко. Скатен покрив свързва геометрично горния обем с основата и добавя сложност в интериорното пространство, докато извънгабаритни стрехи го свързват с поляната и преекспонират усещането за виснал ефект на тънката метална конструкция. Единственият вход води до пещерата като пространство на входно антре/гаража.