Новини

Евакуираха хората от ресторант в Брюксел

2110937290

Части на армията и полицията започнаха в неделя вечер спецоперация срещу терористи в центъра на Брюксел.

Междувременно, "съмнителен" автомобил е бил взривен от военни сапьори пред църква в град Вилворде, съобщават РИА Новости. Возилото било паркирано на мястото от 4 дни.

Според телевизионния канал RTBF, цитиран и от ТАСС, очевидци съобщават за значително присъствие в центъра на Брюксел на армия и полиция в района на площад "Гранд плас" (Grand Place).

Евакуирани са хората от ресторант в центъра на Брюксел. В разположения наблизо хотел "Радисън Блу" се виждат войници, съобщава телевизия RT. Хотел от същата верига беше нападнат преди дни в Мали. Според сайта на в."Метро", на гостите на хотела е разпоредено да останат по стаите си.

Телевизия RTL съобщава, че в небето кръжат хеликоптери.

Властите са помолили медиите да не дават конкретна информация къде има разположени полицейски постове.

Около 22:30 часа част от полицейските ограждения бяха премахнати, като по неофициална информация това не означава край на операцията, а смаляване нa нейния периметър.Припомняме, от началото на уикенда белгийската столица е блокирана заради най-високо равнище на опасност от терористичен акт.Издирва се един от извършителите на атентатите в Париж - Салех Абдеслам. Властите смятат, че той може да носи и експлозиви със себе си.

Близките на джихадиста смятат, че той се е отказал от намеренията си да извърши терористично нападение.

Освен него, според вътрешния министър Ян Ямбон, има още няколко терористи, които се издирват.