Спорт

Силен Фюри отне титлите от Кличко

Владимир Кличко не успя да защити титлите си на IBF, WBA, WBO и IBО, губейки суперсблъсъка с претендента за поясите си Тайсън Фюри. Британецът спечели по точки след 12 спиращи дъха рунда, изпълнени с изключително агресивен бокс. Той бе определен единодушно като победител от съдийската комисия, която отсъди 116-111, 115-112 и 115-112 точки в негова полза. Първоначално двубоят бе равностоен, но в последните три рунда Фюри взе инициативата и изцяло доминираше опонента си. Събитието се проведе на стадион "Esprit Arena" в германския град Дюселдорф пред погледите на около 55,000 хиляди души. Двубоят между двамата боксьори бе под въпрос почти до самото му начало, тъй като британецът се оплака че настилката на ринга е прекалено мека и това може лесно да доведе до контузия в глезените. Организаторите на мача се съобразиха с желанието на Фюри, но това забави големия спектакъл. След мача, изпадналия в еуфория Фюри дори намери сили да изпее баладата "I don't want to miss a thing" на Aerosmith на своята съпруга, която го подкрепяше яростно през целия мач.

Британецът смело прогнозира настъпването на нова ера в професионалния бокс, след като детронира шампиона. Той благодари на Бог за успеха си и го определи като предупределен още от самото му раждане. "Господ е планирал това да стане още с раждането ми на 12 август 1988 година! Искайте и ще получите! Помолих Бог за дете и той ми го даде. Помолих го за победата тази вечер и я постигнах. Това е силата. Аз съм просто човек, но Господ е всемогъщ. Кличко бяга от мен пет дълги години. Хората могат да казват за мен, каквото си искат. Кличко е голям шампион, но всяко нещо си има край. Днес започва нова ера и аз мога да обещая, че ще бъда най-харизматичния шампион от времето на Мохамед Али насам", каза Фюри, който остана доволен и от поведението си като цяло срещу Кличко. "Ядосах го, направих немислими за друг боксьор неща. Никой не идва в Германия и не се боксира с шампиона в тежка категория по този начин", завърши Фюри.
Въпреки болезненото поражение, Владимир Кличко показа манталитет на шампион и най-висока спортна класа и намери сили да признае превъзходството на противника.
39-годишният украинец, който не познаваше поражението от 2004 г. насам поздрави победителя. "Тайсън беше по-бърз и по-добър от мен. Скоростта му ме изненада. Той беше невероятно пъргав, а аз така и не съумях да преодолея защитата му и да нанеса правилния удар", коментира пред RTL Кличко. Малко по-късно от екипа му поздравиха Фюри за победата в официалния му профил в Туитър.