Новини

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева: Най-спешната ни задача е изменението на Закона за съдебната власт

"Най-спешната задача, която стои пред моя екип, правителството, парламента и пред съдебната система, е изменението на Закона за съдебната власт". Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариев по време на публичната дискусия „Накъде отива Европа: холандско председателство на ЕС”, която се проведе на 7 януари в "София хотел Балкан". Събитието беше организирано от "ПанЕвропа - България", представителството на Европейската комисия у нас и Фондация "Конрад Аденауер". Сред официалните гости бе и посланикът на Нидерландия Н. Пр. Том ван Оорсхот.
"Вече 25 години реформираме, променяме и пак се връщаме в изходна позиция. Все още не сме стигнали до край и най-красноречивият факт за това е, че доверието в съдебната система е с много ниски нива", заяви министър Захариева. "Вината е във всички нас, а не само в самата съдебна система. Доверието във всички институции са пряко свързани с усещането за справедливост. Всичко това е свързано и с икономическото ни развитие - една от пречките за привличане на достатъчно инвестиции в България е съдебната система", добави тя. "Започнали сме процесът и промените в основния закон вече са факт", каза още Захариева.
Н.Пр. Томас ван Оорсхот поздрави министърът на правосъдието Екатерина Захариева за новата и отговорна позиция. "Като председател на ЕС през 2016 г. и първото 6-месечие нашата роля е изключително важна. Ще бъдем надежден и ефективен медиатор, търсещ компромисни решения между 28-те страни-членки, както и между Съвета, Комисията и Европейския парламент", каза Н.Пр. Томас ван Оорсхот. Той представи и приоритетните сфери, върху които ще се фокусира Нидерландия по време на своето председателство на Съвета на Европейския съюз - миграция и международна сигурност, Европа като иноватор и създател на работни места, стабилни финанси и силна еврозона, политики за климата и енергетиката, ориентирани към бъдещето.
Конференцията продължи с дискусия, в която участваха представители на българското правителство, политици, дипломати, медии и неправителствени организации.