Новини

Премиерът Борисов към ВСС: Желая да променя Конституцията, но не мога

Read 2
"ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова... Имам 84 депутати и не мога да я променя. Желая, но не мога". Това каза днес премиерът БойкоВисшия Борисов пред членовете на Висшия съдебен съвет, който направи внезапно посещение на кадровиците по време на редовното им заседание в четвъртък.
Министър - председателят пристигна в сградата на ВСС близо час след като председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че е получил от Борисов СМС с текст: "Лозан Панов отново предложи да Ви извикаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". По-рано в заседанието членовете на ВСС разглеждаха пезултатите от проверката на Етичната комисия по случая "Яневагейт". Взимайки думата Лозан Панов посочи, че точката не е фигурирала в дневния ред на първото заседание на ВСС за 2016 г. и е разбрал от медиите за това. След като бяха съобщени резултатите от проверката според които „Публикациите в сайта Бивол са незаконни и не могат да представляват достоверна информация.“. Лозан Панов разкритикува кадровиците, че не са поканили за изслушване по казуса премиера Борисов, чието име фигурира в записите.
Впоследствие се оказа, че съобщението е било изпратено до телефона на Борисов, който го е препратил на Лозан Панов. Избягвайки да изрече името на човека от когото е получил съобщението, Борисов обяви пред ВСС: "Днес получавам съобщение, че отново ме привиквате тук. Все едно аз да Ви привиквам в МС". Премиерът напомни, съдбната система не е получавала досега толкова пари, колкото са заложени в тазгодишния бюджет. "Завчера сме дали 7 млн. лв. за подход на паркинга на сградата на бул. Скобелев", допълни той, призовавайки кадровиците да се занимават с проблемите на съдебната система, която именно те трябва да реформират.
Премиерът Борисов отрече да има връзка между него и слуая "Яневагейт", в който през 2015 г. бяха замесени имената на бившия ръководител на СГС Владимира Янева и на съдия Румяна Ченалова. Заради записите, разпространени от сайта "Биволъ", двете бяха отстранени от постовете си; в тях се споменаваше и името на министър - председателя. "Не сме взимали решение да Ви каним. Просто в дебата г-н Панов сдпомена какво още би могло да се случи по проверката", поясни Калин Калпакчиев, член на ВСС. От своя страна Борисов обяви, че с председателя на ВКС Лозан Панов досега е имал прекрасни институционални отношения.
От своя страна Лозан Панов напомни за приетите в края на 2015 г. конституционни промени. Според него първоначално предложените промени и бившият правосъден министър Христо Иванов не са получили достатъчна подкрепа от упЛозан Панов - В записите се споменаваха имената и на други лица - хора от изпълнителната власт. От съдената система - членове на ВСС и главния прокурор. държа на позицията си, че авляващите. "Министърът на правосъдието беше сам в парламента - без Вас или друг министър", напомни Панов.
"Когато направихме правителство за конституционни промени не се говореше. Намерихме 180 гласа", каза Борисов. Той напомни, че след това ГЕРБ и Реформаторският блок са събрали 120 гласа, "с които Конституция не се прави". "Вие ми задавате въпрос, защо аз не съм променил Конституцията. Ами имама 84 депутата, имам желание, но не мога", аргументира се премиерът. Той добави, че е искал конституционните промени да се случат.
"Впоследствие се оказа, че Радан кънев иска да стане президент", каза Борисов.
"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Янева гейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", обърна се към кадровиците премиерът.