Новини

По-значителни повишения на реките се очакват в Южна България

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН ) днес ще завали в Западна България, а до вечерта ще превали и на места в централните райони, количества - между 1 и 5 л/кв.м. През нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна. Обявен e жълт код за вятър в Черно море.  През късния следобед и вечерта вятърът от юг ще се усили до 5-6 бала /10-12 м/сек/, с пориви от 7 бала /15 м/сек/. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
В събота и неделя валежите ще продължат.  Сняг ще вали в по-голямата част от Северна и Западна България, а в югоизточната част от страната - дъжд. Количества в събота в Северна България: 15-30 л/кв.м, в Южна: 30-60 л/кв.м, а в крайните южни райони и повече. Количества в неделя: в по-голямата част от страната 15-35 л/кв.м, в крайните южни райони до около 50 л/кв.м. През денонощието (от 8 часа на 13.01. до 8 часа на 14.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Вследствие на оттичане и снеготопене е отчетено повишение в долното течение на р. Осъм (Дунавски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи и средни води.