Новини

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че ЕС може да се разпадне, ако не се пазят външните му граници

[caption id="attachment_122020" align="alignleft" width="400"]Donald Tusk at the podium Donald Tusk at the podium[/caption]
Ако не пазим външните граници на ЕС, ще се разпаднем като политически съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент.
Евродепутатите обсъдиха въпросите, свързани с Шенген, борбата с тероризма, миграцията и оставането на Великобритания в Общността. Защитата на Шенген изисква трудни решения. Миграцията поставя на изпитание жизнеността на ЕС. Бяхме поставени на едновременни проверки по всички фронтове, но увереността ни, че ще се справим, идва от нашата свързаност, добави Туск. Решенията за "горещите точки", проверките за сигурност, експулсирането на мигранти, не се изпълняват. Планът с Турция още не е дал плодове. Имаме два месеца да поставим положението под контрол. Две хиляди са новопристигналите мигранти в ЕС на ден. Ако не успеем, Шенген ще се срине, добави той. Атентатите в Париж повишиха решимостта ни за справянето с проблема с тероризма. Без бдителност и сътрудничество, бъдещи нападения ще останат много възможни. Вече почти всички държави от ЕС обменят разузнавателни данни за джихадистите, отбеляза Туск. Той съобщи, че ще предложи до средата на февруари сделка за оставането на Великобритания в ЕС. Доналд Туск обеща да няма компромис по въпроса с дискриминацията на европейски граждани и свободата на движение. Ще търся задоволително решение и за британската страна; резултатите от насрочения от Лондон референдум са по-непредсказуеми отвсякога, допълни Туск. Намираме се на кръстопътя на сложна и многопластова криза, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ако държавите в ЕС приложат взетите решения за миграционната криза, ще бъдем в по-добро положение. Трябва да се пристъпи от думи към дела. Има нужда да бъде преотстъпена част от националния суверенитет за европейската охрана на границите и запазването на Шенген. Цената на отпадането на Шенген ще бъде много висока, става дума за пари, посочи Юнкер.
От името на Европейската народна партия Манфред Вебер коментира, че затварянето на границите на ЕС за сирийците не е решение. Има нужда от правилното прилагане на взетите решения. Онези, които нямат правото да напускат домовете си, не бива да бъдат приемани в Европа и трябва да бъдат връщани. Онези, които не приемат нашите културни традиции и нашия ред, трябва да бъдат експулсирани, заяви той. Енрике Салом (социалисти и демократи) посочи, че държавите не изпълняват решенията, които сами гласуват в Европейския съвет. Това е порочен кръг. Нямаме необходимата организация за справянето с миграционните потоци. Намираме се в позицията на Сизиф - все се връщаме в началната точка на усилието, обобщи той. Ги Верхофстат (АЛДЕ) отбеляза, че ЕП води този дебат за четвърти или пети път. Положението в Кале е срамно. Лесно е да се говори за южните граници, но да видим какво се случва на западните. Шенген не важи в Дания, Швеция, Словения, Унгария. Утре може и Германия да се откаже от споразумението, това може да бъде краят на Шенген. Действителността е такава заради липсата на европейски решения. Всеки път чакам Европейският съвет да приеме необходимите решения, включително за задължителни квоти за разселване на бежанците. Вече един милион души са в ЕС, имаме нужда от нова квотна система. ЕС ще изчезне, ако продължаваме така, заяви Верхофстат.