Новини

Започна конференцията „План за инвестиции за Европа“

Форумът поставя началото на широка информационна кампания за популяризирането на плана „Юнкер“

„Липсата на предварително регионално разпределение на плана „Юнкер“ предполага, че от него най-добре ще се възползват тези, които са най-активни и най-способни да представят най-добрите проекти за финансиране от него.“ Това каза ръководителят на Представителството на Европейската Комисия в България Огнян Златев по време на конференцията „План за инвестиции за Европа“, по-известен като плана „Юнкер“. Форумът поставя началото на широка информационна кампания, насочена към популяризирането на Инвестиционния план. Тя цели разясняване за българския бизнес и широката общественост  на условията за финансиране по Плана. Събитието се провежда днес в зала „Сердика“ на София Хотел Балкан. В него участват зам.-началник на кабинета на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, евродепутатът Ева Паунова, Флавия Паланца, директор в Европейска инвестиционна банка, заместник-министъра на финансите Карина Караиванова, представители на Главна дирекция Икономически и финансови въпроси“ на ЕК, представители на Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, и др.
„Това е началото на информационна кампания в цялата страна, която ще популяризира плана и той може да помогне на българските предприемачи, така че да се забърза растежа на европейската икономика“, посочи Огнян Златев. По думите му, през миналата година е започнало възстановяването на европейската икономика след икономическата криза, която Европа преживя. „Независимо от това устойчивостта на процеса на възстановяване все още не е в степента, в която ние всички бихме искали да видим. Затова този план предлага системен подход за решаването именно на този проблем – създаването на европейски фонд за стратегически инвестиции с цел мобилизиране на мащабни средства, които да бъдат инвестирани в европейската икономика, създаване на европейски консултативен център по инвестиционните въпроси и на европейски портал за инвестиционните проекти и предприемане на широк спектър от инициативи за подобряване на инвестиционната среда“, поясни Златев. „Липсата на предварително регионално разпределение на плана „Юнкер“ предполага, че от него най-добре ще се възползват тези, които са най-активни и най-способни да представят най-добрите проекти за финансиране от него“, отбеляза той. „Ето защо Европейската комисия обединява усилията си с групата на Европейската инвестиционна банка и с българските власти, българското правителството, за да спомогне това българския частен сектор да бъде поставен във възможно най-добри условия, за да се възползва от възможностите, които планът предоставя“, добави ощеръководителят на Представителството на Европейската Комисия в България.
До началото на февруари 2016 г. по плана „Юнкер“ е одобрено финансиране в размер на 9 млрд. евро, което е мобилизирало инвестиции за 61,5 млрд. евро. Това каза зам.-министърът на финансите Карина Караиванова. Тя посочи, основната цел на плана е да мобилизира инвестиции в частния сектор. „Той се изгражда на основата на гаранция, която се предоставя от ЕК. Ресурсът е от бюджета на ЕС в размер на 16 млрд. евро и допълнително 5 млрд. евро от Европейска инвестиционна банка. Целта е да бъдат мобилизирани допълнително над 315 млрд. евро частни инвестиции, които да бъдат активирани в допустими проекти“, посочи зам.-министърът. „Към началото на месец февруари 2016 г. одобреното от борда на директорите на Европейската инвестиционна банка финансиране е в размер приблизително на 9 млрд. евро, а то своя страна е мобилизирало инвестиции в размер на 61,5 млрд. евро. Одобрени са проекти в 22 държави, включително и в България “, отбеляза Караиванова. Тя допълни, че целта на европейския портал за инвестиционни проекти е да бъде изградена електронна платформа, която съвсем скоро ще заработи на страницата на ЕК, в която да се срещнат нуждите на тези, които искат да изпълнят съответен проекти и тези, които имат желание да вложат средства в изпълнението на различни проекти.