Новини

Президентът Росен Плевнелиев: Бизнесът трябва да дойде в училищата

12767555_10208857704505912_313350198_n Започна конференция на тема „Дуалното обучение - пресечна точка на бизнеса и образованието“. Събитието дава начало на национална кампания в подкрепа на професионалното образование в България - „Учи, за да работиш“, чиято цел е решаването на проблемите с младежката безработица и недостига на кадри за бизнеса. Форумът се провежда в зала „Джон Атанасов“ на „София Тех парк“. В него участват президентът Росен Пленвелиев, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и миистърът на икономиката Божидар Лукарски.
"Дуалната система не е просто практики, а бизнесът да дойде в училищата. Да направим тази връзка, която може и трябва да се случи със сигурност: бизнес - образование, призова президентът. Тази конференция ще ни помогне да се поучим от най-добрите", заяви Пленвелиев и отчете присъствието на представители на много български институции, депутати, на световни инвеститори, двустранни камари, посланици.
"България заявява амбицията си да е една от първите държави в региона, битката за фабриките и местния бизнес тепърва предстои. Вече има такива, но заявката е за бъдещето - за да постигнем повече, това няма да стане без въвеждането на дуалната система, категоричен бе президентът. Трябва да кажем на младите - не е необходимо всеки от вас да е висшист. Всеки, завършил дори професионална гимназия, може и ще получи своята качествена реализация. И ние, институциите, ще помогнем за това", зарече се Плевнелиев. 66 хиляди студенти завършват ежегодно, а 70 хиляди са отворените места в университетите - т.е ние даваме заявка, че всеки трябва да е висшист, допълни той. А защо трябва зад машините да стоят завършили висшисти. Защо трябва в 5-и курс студентите да нямат нито един ден стаж в реалната икономика. Това ще се промени, продължи той.
Плевнелиев даде пример - има само два типа държави в ЕС - с рекордно ниска младежка безработица и всички останали. В първата категория са Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Австрия, които са с много ниска младежка безработица. В Швейцария тя е 2,5 % и практически я няма. В Германия е под 4%. Добре работещите пазари в тези държави се дължат на системата на дуалното образование, която осигурява ниска безработица и висока степен на заетост сред младите, обясни президентът. В другата група е обратното - младежката безработица е по 40% и над тази цифра - Гърция, Кипър Ирландия, Хърватска. В България младежката безработица бе 27%, в последните години падна на 22%, което е позитивен тренд, отчете Плевнелиев. И похвали за активността по тази тема бизнеса, парламента и правителството. И съм оптимист, защото виждаме първи позитивни резултати, защото сме амбициозни и искаме да се поучим от най-добрите, допълни той В областта на образованието реформата върви - за дуалната система немалко се постигна в юридическата част, но е време за дела и резултати.