Владислав Горанов: Изготвен е план за действие за изпълнение на препоръките от доклада на Аликс Партнърс за КТБ

Прочетена: 185

Изготвен  е план за действие за изпълнение на препоръките от доклада на Аликс Партнърс за събиране на активите на КТБ. Аликс Партнърс продължават да дават ад хок съвети. Основната част от активите на КТБ са в България и съдебни дела се водят в страната. Към момента имаме дела за 303 млн. лв. Резултат от водените съдебни дела може да се очаква в бъдеще.  Това каза по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос за предприети действия след  доклада на Аликс Партнърс за събиране на активите на КТБ.

„Българската държава е предоставила заем на Фонда за гарантиране на влоговете. Държавата е отпуснала 1,675 млрд. лв. на фонда и очакваме да бъдат възстановени 100% от отпуснатата сума”, каза финансовият министър.  Горанов каза, че най-големите проблеми в КТБ са възникнали преди обявяване на несъстоятелността. „Загуби се доста време през 2014 година. Няма как да се дистанцираме от това, че тогава са се случвали доста неща, които са свързани със несъстоятелността на банката. Със сигурност скоро, ако българският съд работи с нужното темпо, ще имаме резултати”, коментира още финансовият министър.

По отношение на избора на Аликс Партнърс за разследваща компания на фалита на КТБ, Горанов каза, че не е редно да се дискредитира компанията, защото така се дискредитира целият доклад, изготвен от тях. „Аликс Партнърс е международна компания и от  1981 година, когато е създадена, е работила по най-големите фалити и измами в света. В резултат от тяхната дейност са възстановени милиарди долари”, обясни Горанов. „Преди две седмици в МФ се проведе среща с представители на Аликс Партнърс Сървисис, Аликс Първисъс и  Британското посолство и мога да ви срещна с представители на компанията от Лондон. Оставам с впечатлението, че се опитвате да дискредитирате компанията, за да дискредитирате доклада”, каза още той.

/Росица Георгиева/

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.04.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
ГеритоГаля Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Герито
Guest
Герито

Кога най-после ще екстрадират Василев от Сърбия за да го съдят? И дано делата за 303 млн. лв бъдат спечелени, поне част от парите да бъдат върнати.

Галя
Guest
Галя

Как са предприети всички мерки за възстановяване на изгубените средства, като все още няма нито 1 дело срещу престъпник, крал от КТБ.


%d блогъра харесват това: