Росен Плевнелиев: Ботев и неговите четници са пример за патриотизъм и просветен национализъм, стъпил здраво на любовта към Родината

Прочетена: 119

3656c3df-4b79-4f51-b195-4dc257c1701bЗа всеки от нас козлодуйският бряг е олицетворение на копнежа по бащиния край и на стремежа ни към свобода, достойнство и самостоятелна държавност. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев в тържественото си слово пред паметника на Христо Ботев в Козлодуй, по случай 140-годишнината от стъпването на Ботевата чета на козлодуйския бряг.

 

„Преди 140 години шепа герои тръгнаха безстрашно към своята гибел, за да разтърсят заспала Европа и да припомнят, че тук, под величествения Балкан, живее смел и горд народ, който жадува свободата си“, припомни президентът пред стотици жители и гости на дунавския град, парламентаристи, представители в Европейския парламент и на местната власт.

 

Прокудени от Родината, Ботев и неговите четници доказаха, че за родолюбието няма граници и че е възможно винаги и навсякъде да работиш за благото на своя народ, посочи държавният глава в словото си. „Ще повторя, за да ме чуят и онези български популисти, крайни националисти и български политици, които се опитват да ограничат правата на българите в чужбина: Ботев и неговите четници доказаха, че родолюбието няма граници и че е възможно винаги и навсякъде да работиш за благото на родината. Те са пример за патриотизъм и просветен национализъм, стъпил здраво на любовта към Родината и на толерантността и уважението, а не на омразата към различния“, каза президентът Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава открои традициите, близки до сърцето на всички българи, където и да са по света, да отбелязват героичното дело на Христо Ботев и неговите четници. Президентът открои и приноса на възпитаници на козлодуйското училище „Христо Ботев“, които събраха от дарения стотици хиляди лева, за да бъде ремонтиран корабът светиня „Радецки“.

 

Росен Плевнелиев изрази благодарност за достойните българи, благодарение на чиито пример делото на Ботевите четници ще пребъде във времето. „Нека институциите да последват стремежите на българските граждани, да отговорят на очакванията им и да подкрепят по всеки възможен  начин запазването на родовата памет на нашия народ“, призова президентът Росен Плевнелиев в словото си.

 

Пред монумента на Христо Ботев в Козлодуй президентът Росен Плевнелиев присъства на възпоменателния митинг-заря и на тържествената проверка по повод 140-годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.05.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: