Президентът Росен Плевнелив: Само заедно балканските държави могат да гарантират енергийната си независимост

Прочетена: 122

_MG_7460Балканските държави могат да преодолеят кризите и да гарантират енергийната си независимост единствено ако са заедно. Страните в региона никога не са били по – добри приятели и съседи, каза президентът на България Росен Плевнелиев, който е домакин на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), провеждаща се в столичния „София Тех парк“. Участници в събитието са и министри на външните работи и представители на правителствата на Гърция, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Албания, Македония, Румъния, Словения, Турция, Хърватия, Сърбия, Черна гора, както и генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер и на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) – Горан Свиланович и други.

„България се гордее, че е основател на този формат“, каза Росен Плевнелиев, нопомняйки, че при създаването на ПСЮИЕ общият брутен вътрешен продукт (БВП) на държавите в организацията е бил 440 млрд. евро, а днес е около 1200 млрд. евро. Ако темповете на развитие на Балканите се запазят, според Международния валутен фонд БВП след 5 години ще достигне 1600 млрд. евро. „Този цифра ще ни постави като регион в първите 10 световни икономики“, обяви президентът на България.
По думите на държавния ни глава държавите от региона никога не са били по – добри пирятели и съседи. Като доказателство за силните връзки той посочи строежът на магистрали, интерконектори, големият брой туристи, както и наличието на общ хоризонт за демократично и европейско развитие в региона.

В. „Строител“ напомня, че през 2016 г. се отбелязват 20 години от създаването на ПСЮИЕ, инициирано от България през 1996 г. в София, с приемането на Декларацията за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите. По време на българското председателство президентът Росен Плевнелиев посочи като сериозен успех приемането на Съвместно изявлениеот министрите на външните работи за справяне с миграционните потоци. В областта на тероризма и радикализацията са проведени редица консултации със Съвета за регионално сътрудничество във връзка с изработването на регионална платформа за противодействие на екстремизма и радикализацията.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.06.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: