Мая Манолова: Ще изпратя искане до енергийния министър Теменужка Петкова да разпореди финансова ревизия на “Топлофикация София”

Прочетена: 25

 

мая манолова - бта

Ще изпратя искане до енергийния министър Теменужка Петкова да разпореди финансова ревизия на „Топлофикация София”. Това каза националният омбудсман Мая Манолова в предаването „Преди всички” по БНР, във връзка с плащане на юрисконсултски такси със сметките за парно. „Въпросите, които настоявам да бъдат изяснени чрез механизмите на финансовия контрол, е какво се случва със събираните от „Топлофикация” юрисконсултски възнаграждения? Колко пъти дружеството ги събира, как ги осчетоводява и за какво ги харчи”, заяви Манолова.
По отношение на това кога ще спрем да плащаме юридически такси със сметките за парно, тя посочи, че си задава въпроса колко независим е независимият регулатор КЕВР. „След като председателят на КЕВР пое ангажимент пред гражданите публично, че ще започне процедура за промяна на общите условия, в които да бъде забранено на топлофикациите да си начисляват юрисконсултски възнаграждения, той напрактика се отметна от поетия си ангажимент”, заяви тя. „Позова се на това, че неговите юристи не могат да се справят. Тези към Конституционния съвет към омбудсмана изготвиха становище, което съм изпратила надлежно на регулатора. Сега разбирам, че щял да се консултира и с друго юристи”, обясни Манолова.
Според нея се стига до въпроса на кого служи Комисията за енергийно и водно регулиране. „Вместо да следи за законността и почтеността между монополните топлофикации и гражданите, тя реално е взела страната на дружествата”, коментира омбудсманът.
По отношение на цената на парното от 1 юли, Мая Манолова посочи, че има няколко скандални факти. „Цената на топлото е решено да падне с 4.5%, при положение, че цената на природния газ от началото на годината е паднала с 31% – на практика топлофикациите намаляват веднъж цената с 5.5% и сега с 4,.%. Останалите 21% трябваше да отидат за намаляване на изкупната цена на тока, който се произвежда от „Топлофикация”, което да се отрази на крайната цена на тока, който плащат битовите потребители. От заседанието виждаме, че токът няма да бъде променен като цена.
По думите ѝ от тези 31%, с които се намалява цената на природния газ се разпределят – 21% в полза на „Топлофикация” и 10% в полза на хората, които ползват парно.
Мая Манолова подчерта, че по въпроса е упражнила всичките си правомощия. „Изготвих доклад, предложих решение, събрах всички институции, от които зависи защитата на гражданите от „Топлофикация”, сезирах Върховния касационен съд по отношение на такса „Сградна инсталация“, сезирах Конституционния съд за юрисконсултските възнаграждения, писах на еврокомисаря за защита на потребителите, участвам в работна група за предложения за промени в Закона за енергетиката”, добави омбудсманът. По думите ѝ сега се налага да следи всяка една от институциите, за да изпълни ангажиментите си.
По думите ѝ „Топлофикация” събира три пъти юрисконсултски възнаграждения. „Веднъж през заплатите на нейните юрисконсулти, които като административни разходи са включени в цената за парното. Втори път през 1,300 лв., които са признати като разходи за съдебни разноски. Трети път гражданите биват осъждани в съдебните и изпълнителните дела и лично да платят тези юрисконсултски възнаграждения”, подчерта тя.
„Търпението на българските граждани се изчерпва, както и моето. Ако КЕВР не изпълни поетите ангажименти към тях, ще използвам целия механизъм от средства, с който разполагам”, добави тя.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.06.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: