Ремонтират Къкринското ханче по повод 85 години от създаването му

Прочетена: 142

Къкринското ханче ЛовечКъкринското ханче ще бъде цялостно ремонтирано по повод 85 години от създаването му, съобщи кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Ханчето е първият музей на Васил Левски у нас, създаден през 1931 г. Тук в двора върху паметника  се  пази и първият барелеф на Апостола.

В момента текат ремонтни и реставрационни дейности, допълни още тя.

Ремонтирането се изпълнява по програма за реновиране, рехабилитиране и обогатяване на експозицията на ханчето със собствени средства на музея „Васил Левски“ в Ловеч, с помощта на общината и родолюбиви българи.

Част от  ремонтните дейностите са извършени през 2015 г., други текат в момента, а трети се довършат през годината, каза още кметът. С нова визия е част от вътрешността, част от оградата, допълва се вътрешната експозиция с картини и фотографии. До края на годината са предвидени спешни ремонтно-укрепителни дейности като закрепване на 90 броя конструктивни елементи на оградата. До края на 2016 г. трябва да се реновира и екскурзоводската стая.

Експозицията на Къкринското ханче ще бъде обогатена, а амортизираните културни ценности ще бъдат заменени с нови.

По инициатива на ВМРО-БНД-Ловеч, с помощта на дарители от цялата страна са събрани средства за аудио-визуални ефекти в оджака и джамала, които да създадат усещането за автентичност. Поставени са нови осветителни тела, а ел. инсталацията е подменена.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.07.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: