Георги Близнашки: Няма как президентът Плевнелиев да разпусне парламента до края на мандата си и да насрочи избори

Прочетена: 180

близнашки 2
Президентът Росен Плевнелиев няма как да разпусне парламента до края на мандата си и да насрочни предсрочни парламентарни избори. Чл. 90 от Конституцията, който аз лично съм писал, не го позволява. Това заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки пред „Нова телевизия“.

Той уточни, че във въпросния член на Конституцията ясно е написано, че в последните три месеца от мандата си държавният глава няма право да разпуска Народното събрание. Плевнелиев обяви след срещата си с новоизбрания президент ген. Румен Радев, че ще попита Конституционния съд дали може да насрочи предсрочни избори без разпусне парламента.

„Няма смисъл Конституционният съд да бъде занимаван с такива въпроси. Единственото, което президентът може да направи е да назначи служебно правителство. Датата на предсрочните избори зависи от това кога ще бъде разпуснат парламента, а това ще стане в мандата на Румен Радев“, обясни Близнашки.

Професорът по конституционно право добави, че при въвеждането на мажоритарна изборна система дори и най-големите партии ще бъдат „пометени от народа“. Въпреки това, той заяви, че не е привърженик на тази идея.

„Имаме най-добрата Конституция в Източна Европа и сега искаме да я сринем“, уточни Близнашки.

Той разкритикува действията на правителството в оставка в областта на съдебната реформа. Според него буквално неграмотни хора са започнали да я правят. Предложенията на бившия правосъден министър Христо Иванов пък били „разбити на пух и прах“ от него и затова не минали.

„Как не се сети Бойко Борисов да звънне на професора по конституционно право за съвет“, каза още Близнашки.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.11.2016. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: