Отбелязваме Тодоровден

Прочетена: 32

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон.

В народната памет празникът е известен като Конски Великден. Отбелязва се в съботата след Сирни Заговезни и се празнува главно за здраве на конете.

По традиция на Тодорова събота се организират кушии – конни състезания. Мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете.

Смята се, че Св. Тодор обхожда на коня си пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Тодоровден се свързва най-вече с надеждата за плодородие.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и Булкина неделя. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.

На днешния ден имен ден празнуват Тодор и Теодора, Божидар и Божанка, Дарина и Доротея.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: