Проф. д-р инж. Иван Марков: Поставихме нови основи, посочихме целите пред академичната общност

Прочетена: 156

Георги Сотиров

Научен семинар на тема „Научни изследвания 2016 г.“ се проведе в УАСГ. Пред академичната общност бяха представени разработените миналата година теми от университетския научен план, финансиран със средства, отпуснати целево от държавния бюджет за присъщата на висшето училище научно-изследователска дейност.

Във встъпителното си слово доц. д-р арх. Валери Иванов, зам.-ректор по научната и приложната дейност, акцентира, че в тези сесии се представят най-качествените разработки през годината, които са и в основата на значими теми в полза на цялото общество, не само на университета.

„В тази сесия участват както млади преподаватели, така и изявени научни творци. Симбиозата между тях определя и високото качество на представените доклади”, подчерта доц. Иванов. Организацията на научната дейност в УАСГ е традиционно на високо равнище. На базата на неговия бюджет за изследвания
значително е разширен кръгът на научните търсения.

Това е позволило да се начертаят нови хоризонти пред университетската наука и да се тръгне към нейното следващо развитие.

„Без наука няма сполука”, цитира в заключение българската поговорка доц. Иванов и даде думата на проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, да открие форума. „На традиционната научна сесия представяме резултатите от нашата работа през миналата година и от изследванията в областта на образованието и науката. Най-важното, което постигнахме, е, че поставихме нови основи, заедно посочихме пътя и целта пред академичната общност. Резултатите определено са положителни. Образованието наистина е деликатна област, но нашият университет успява да реализира целите си и в това трудно време, когато редица фактори създават предизвикателства за висшето образование.

Ясно е, че темповете в науката и образованието не могат да бъдат много бързи, но в УАСГ се работи методично и компетентно. В новото издание на българската рейтингова система
УАСГ е на първо място

в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, заяви ректорът. Проф. Марков определи сесията като форум, който се развива, представя нови университетски преподаватели, които има какво да кажат и пред които е бъдещето. Ще припомним, че в петте факултета – Архитектурен, Строителен, Хидротехнически, Геодезически, Транспортен, и 33 катедри се подготвят висши кадри по следните специалности: „Архитектура”, „Урбанизъм”, „Строителство на сгради и съоръжения”, „Транспортно строителство”, „Водоснабдяване и канализация”.
Доц. Иванов, след като беше информиран, че нашият вестник постепенно ще публикува научните разработки в рубриката си „Анализи”, побърза да заяви, че
„в. „Строител” е великолепен партньор на УАСГ не само с публикациите си от научните форуми на университета, но и с интервютата с водещи специалисти, които регулярно се появяват в рубриката „Наука и образование”. Това съобщение беше посрещнато с акламации от присъстващите в Заседателната зала на Строителния факултет, където се проведе научната сесия. В работата й, освен докладчиците и студентите от различни специалности и курсове, взеха участие и проф. д-р инж. Славейко Господинов, зам.-ректор по учебната дейност, качество и акредитация, и проф. д-р инж. Стойо Тодоров – зам.-ректор по евроинтеграцията и международното сътрудничество.

Първият доклад беше на доц. д-р арх. Елена Димитрова за „Ефективност на инструментите за стратегическо и пространствено планиране на местно ниво”. След нея доц. д-р арх. Милена Металкова – Маркова представи разработката си „Опазване на архитектурното наследство на Деветашкото плато – културна идентичност, оценка и бъдещо развитие на традиционните жилищни сгради и църкви чрез използване на местни техники с естествени строителни материали”.

В една от кафе-паузите по препоръка на проф. Марков разгледахме Лабораторията по картография към Геодезическия факултет на УАСГ. Този факултет единствен в страната подготвя инженери геодезисти, а специалността „Геодезия” е наследник на една от първите две – „Строително инженерство” и „Земемерно инженерство”, открити през 1942 г. в най-старото висше техническо училище в България.

Една от новостите в лабораторията е симулационен уред, наречен

„Пясъчник с добавена реалност”,
с който ни запознава инж. Стефан Бончев. Устройството съчетава в себе си модел на релефа, който се прави от 3D камера. Тя прихваща околната среда, която се получава чрез пясъка, изпраща данните към компютъра, който прави съответните изчисления. Системата дава възможност да се симулират наводнения в реално време, оттичането на водата по склоновете, как тя се задържа по ниските части на територията и прочие. Всеки инженер геодезист, който се обучава тук, още от първи курс се запознава с релефа, с неговите характеристики и форми, с понятията „хоризонтал”, „връх” и т.н. Студентите могат да видят за какво става дума в лекциите и интерактивно да разберат какво може да очакват от практиката си на терен.

В разговора се включи и инж. Силвия Маринова, гл. асистент към катедра „Фотограметрия и картография“ на университета. „Пясъчникът“ дава възможност реално да се преценят отстоянията и евентуалните заливания на бъдещия обект. Тук нашите студенти
получават своята подготовка в „реална” обстановка.

Например може да се моделира изграждане на язовирна стена с всичките плюсове и минуси на съответния проект”, поясни инж. Маринова.

Ще допълним, че този „Пясъчник с добавена реалност” е подходящ и за обучение на деца и ученици за защита при бедствия, времето на тяхната реакция при критична ситуация и др.
Факултетът разполага със съвременна материално-техническа база от геодезически инструменти, уреди и апарати. Голяма част от упражненията по учебните дисциплини Геодезия, Висша геодезия, и Фотограметрия се провеждат в реални условия с цел по-ефективно усвояване на геодезическите и фотограметричните технологии.

Много инженери – възпитаници на този факултет, са работили, а други работят и сега извън пределите на България – в страни от Близкия изток, Африка, Европа, Куба, Аржентина, Русия и др. Навсякъде по света те получават висока оценка за своята теоретична подготовка и професионална квалификация.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.03.2017. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: