Председател на ЕП Антонио Таяни: Европа има нужда да бъде променена, а не отслабена

Прочетена: 108

Антонио Таяни отправи призив за европейско единство при първата си реч като председател на Европейския парламент на среща на държавните ръководители на ЕС. „Днес повече от всякога осъзнаваме колко е важно европейското единство“, заяви той на 9 март. „Европа има нужда да бъде променена, не да бъде отслабена. Всички институции трябва да положат повече усилия, за да предоставят на гражданите отговорите, които те очакват от нас“. Срещата на върха е посветена на икономиката, отбраната и имиграцията.

Г-н Таяни започна речта си, като очерта как вижда своята роля като председател на Парламента: „Моят приоритет е да допринеса за приближаването на Европа към гражданите“. Той също така посъветва събралите се държавни ръководители да поемат отговорност и да работят в интерес на хората: „Необходимо е да поставим на челно място в нашия дневен ред приоритетите на европейците – безработица, сигурност, имиграция, защита на околната среда“.

По отношение на икономиката г-н Таяни подчерта необходимостта от развитие на конкурентоспособността и интеграция на пазарите. „Единният пазар представлява най-важният двигател за просперитета на нашите граждани. Но той все още не разкрива целия си потенциал“, посочи той и настоя за бързо въвеждане на единен пазар в дигиталната област.

Председателят на ЕП подчерта значението на индустрията и настоя, че европейските политики трябва да укрепват промишлената база. Той също така заяви, че ЕС има интерес от поддържането на отворени пазари: „Днес повече от всякога Европа е длъжна да поддържа курса към отворено общество и свободна търговия в съответствие с правилата“.

Г-н Таяни изрази подкрепа и за изграждането на европейски пазар в областта на отбраната, като това би генерирало икономии от мащаба и би насърчило оперативната съвместимост и изследванията.

Според него по въпроса за миграционната криза е нужен балансиран подход: „Трябва да проявяваме еднаква строгост както при приемането на лицата, които действително имат право на убежище, така и при отблъскването на нелегалната имиграция. Не можем да оставим на трафикантите на хора или на терористите управлението на миграционните потоци. Необходима е решителна европейска политическа инициатива, която не само да засилва контрола по границите, но и да се заеме с корена на проблема.“ Той настоя за подкрепа и инвестиции в страните на южния бряг на Средиземно море и в други части от Африка.

В коментари относно страните от Западните Балкани председателят на Парламента се обяви за продължаване на сътрудничеството: „Нашата цел остава присъединяването им към Европейския съюз“.

Г-н Таяни приключи речта си с поглед към бъдещето на Европа: „Единственият отговор на популизма е да покажем на практика, че работим заедно за една Европа, която постига резултати“. Той напомни, че Парламентът прие през февруари три доклада за бъдещето на ЕС и заяви, че пленарният дебат за предложенията на Комисията по темата е показал решимост за напредък.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: