Бъдещето на ЕС: Европейският парламент дава думата на гражданите

Прочетена: 126

Договорът от Рим, подписан преди 60 години, донесе икономическа интеграция и дълготраен мир за днешния Европейски съюз, в който живеят над 500 милиона души. В последните седмици Европейският парламент обсъжда постигнатия до момента напредък и пътя, който предстои за ЕС, но депутатите биха искали да чуят мненията и на самите граждани. Затова хора от цяла Европа са поканени днес, за да заемат депутатските места в пленарната зала и да изразят гледните си точки за европейския проект. Това съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Общо 751 европейски граждани ще разискват в Брюксел какво работи и какво не в Европейския съюз и как той трябва да се промени, за да отговори на сегашните и бъдещите предизвикателства. Сред темите, които ще бъдат повдигнати, са младежката безработица, глобализацията, сигурността, промените в климата и бъдещето на ЕС след оттеглянето на Великобритания.

Конференцията, наречена Граждански парламент, ще бъде открита от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, а модератор на дискусията ще бъде заместник-председателката на ЕП Марейд Макгинес. Други депутати също ще се включат в разискванията.

Г-н Таяни заяви по повод на предстоящото събитие: „Утрешният дебат за бъдещето на Европа е за гражданите и на гражданите. Европейският парламент, единствената пряко избрана институция на ЕС, ще посрещне 751 европейци, готови да дискутират и да защитават своите идеи за нашето общо бъдеще. Нашият Парламент е винаги техен дом.“

Гражданският парламент е важен елемент от поредица политически събития, които са насочени към задълбочена оценка на постигнатото от Европейския съюз и на нужните реформи в бъдеще.

Европейският парламент даде своя принос в дебата с приемането на три доклада за бъдещето на Европа по време на пленарната сесия през февруари. В началото на март депутатите обсъдиха предложените от Комисията пет възможни сценария за Европа. Държавните ръководители в ЕС ще се съберат в края на седмицата в столицата на Италия, за да отбележат 60-тата годишнина от Договора от Рим и да дискутират бъдещето.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.03.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: