Новини

Стартира изграждането на парк „Арпезос-север” в Кърджали

Най-голeмият новостроящ се парк в градска среда у нас „Арпезос-север”, изглежда, наистина ще се случи. Тридесетгодишната идея за създаването му около бреговете на „Водното огледало” ще се осъществи, благодарение на средствата от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Днес бе направена първата копка на обекта, който трябва да бъде готов до 21 октомври тази година. На тържествена церемония в Кърджали, която привлече стотици граждани, кметът на общината Хасан Азис подкара багера и сам направи демонстративната копка. Той заяви, че се гордее с този проект, защото подобно съоръжение у нас няма. „И като мащаби, и като визия, и като замисъл парк „Арпезос-север” ще бъде едно от най-красивите и емблематични места в Южна България”, каза той.

Проектът е дело на студио „Грийн Дизайн” и арх. Ганчо Бакалов. Проектантът сравни обекта с Сентръл парк в Ню Йорк и го оприличи като сърцето на най-слънчевия град в страната. „Специфичното тук е, че върху терена на старите казарми вече няма да се чува грохота на военните машини, а детски смях и радост. Направихме каквото се изискваше от нас и сега строителите трябва да си свършат работата. Мястото наистина ще бъде уникално”, бяха думите на Бакалов.

Общата стойност на проекта е 8 705 368 лв., а строително-монтажните дейности са за 6 610 000 лв. Главният изпълнител е консорциум „Ти Ви Би”. Бъдещият парк ще бъде разположен на 64 дка площ от общо 320 дка. Предвижда се в него да има развлекателна зона с лунапаркове, игрища за волейбол, баскетбол и тенис корт, кътове за отдих, амфитеатър, фонтани, изкуствено езеро, кафенета и велоалеи.