Днес турците гласуват на референдум

Прочетена: 106

Днес турците гласуват на референдум. Вотът ще започне в 8. 00 ч. местно време. Турците трябва да решат дали да се централизира властта в ръцете на президента, което е най-радикалната промяна, откакто републиката е създадена преди близо 94 години – 23 октомври 1923 г.

Последните проучвания показват, че резултатите между „Да“ и „Не“ са близки. Според експертите резултатът може трудно да се предскаже след двумесечната кампания.

Сред измененията са  премахване на ролята на министър-председателя, премахване на изискването за неутралност на президента, което позволява на Ердоган да възстанови принадлежността си към управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), на която той е съосновател. Промените ще позволят на президента да стои на пост за два 5-годишни мандата, както и за трети парламентарно подкрепен мандат. Те също ще позволят на президента да назначава шест от общо 13 топ съдии в страната, като останалите се избират от депутатите.

Очаквайте подробности.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.04.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: