ЕК отговори на ЕП за визовия режим за българите и румънците за САЩ и Канада

Прочетена: 124

Европейската комисия днес отговори на резолюцията на Европейския парламент, в която беше призована да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за канадските и американските граждани. Това съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

Комисията счита, че с оглед на значителния напредък, постигнат през последната година, както и положителната динамика на продължаващата работа, временно суспендиране на безвизовия режим за граждани на Канада и САЩ би било контрапродуктивно в този момент и не би обслужвало целта за постигане на безвизов режим за пътуване за всички граждани на ЕС. Междувременно дипломатическият подход на Комисията вече започна да дава осезаеми резултати: Канада отмени визовите изисквания за някои категории граждани на България и Румъния от 1 май 2017 г. нататък, като предстои да постигне пълна реципрочност от 1 декември 2017 г. нататък, и бяха възобновени контактите с новата администрация на САЩ, насочени към постигането на пълна визова реципрочност по отношение на петте засегнати държави — членки на ЕС.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Нашата цел е и продължава да бъде постигането на пълна визова реципрочност с Канада и САЩ. Непрекъснатият ни ангажимент и проявеното търпение при дипломатическите контакти през изминалата година вече доведоха до осезаеми резултати с Канада. Поели сме ангажимент да следваме същия път със САЩ. Диалогът с нашите стратегически партньори е правилният начин на действие и ние сме на прав път.“

В днешния доклад се определя позицията на Комисията във връзка с незаконодателната резолюция на Европейския парламент от 2 март, в която Комисията бе призована да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за канадските граждани и гражданите на САЩ.

Комисията представи доклади относно визовата реципрочност през април, юли и декември, в които приветства ясния график, предоставен от Канада, за постигане на пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС и се ангажира да активизира усилията с новата администрация на САЩ, за да се постигне съгласие относно пътя, който трябва да се следва през първата половина на 2017 г. за петте засегнати държави — членки на ЕС.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: