Антониу Гутериш: Силен и единен ЕС е основополагащ стълб за силна ООН

Прочетена: 132

„Силна и единна Европа е абсолютно основополагащ стълб за силна и ефективна Организация на обединените нации“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч пред Европейския парламент в Страсбург. В обръщението си пред депутатите той подчерта, че увеличаването на конфликтите по света, нарушенията на човешките права, климатичните изменения и глобализацията изискват близко сътрудничество между ЕС и ООН.

Бившият португалски министър-председател и ръководител на агенцията на ООН за бежанците стана от 1 януари 2017 г. първият европеец начело на световната организация от австриеца Курт Валдхайм през 80-те години на ХХ век.

В приветствените си думи председателят на ЕП Антонио Таяни припомни, че ООН и ЕС са създадени след Втората световна война, „за да осигурят мир и просперитет чрез многостранно сътрудничество“. „Днес ние трябва да намерим политически решения на конфликтите в Сирия, Либия и Йемен и да се заемем с ИДИЛ“, заяви той. „Заедно трябва да защитим достойнството и свободата на хората, да дадем перспективи на младото поколение и да приложим на практика програмата за устойчиво развитие“.

Генералният секретар на ООН изрази благодарност и признателност за ангажимента на ЕС към многостранното сътрудничество и „щедрия принос към политиката за развитие, хуманитарната помощ и ключовите аспекти на мира и сигурността, които са в основата на действията на ООН“. Той също така каза, че „Европейският съюз е със сигурност най-успешният световен проект за устойчивост на мира от началото на историята“.

Г-н Гутериш засегна в словото си редица актуални проблеми като миграцията, климатичните изменения и глобализацията. По отношение на Сирия той заяви, че в гражданската война там „никой не печели, а всички губят“. Културното разнообразие според него е „богатство, а не заплаха“, но изисква „големи политически, социални и културни инвестиции в социално приобщаване и включване в нашите общества“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.05.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: