Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Ще обособим три зони за високи сгради в столицата

Прочетена: 182

Законът за устройство и застрояване на Столичната община е разработен през 2007 г. и поправката към графичната част е от 2009 г. За тези 10 години доста от проблемите, които не са отчетени към онзи момент, трябва да бъдат решени. Това заяви арх. Здравко Здравков, главен архитект на София, който представи предложения за промени в ЗУЗСО. Форумът бе организиран от БСП – София. На него присъстваха зам. – председателите на СОС Милка Христова и Иван Велков, Силвия Христова, председател на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС, Жельо Бойчев, народен представител от „БСП за България“, Станислав Иванов, народен представител от ГЕРБ, общински съветници и други. В събитието се включиха и инж. Николай Станков, председател на УС на Камарата на строителите в България, инж. Иван Каралеев, председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, арх. Георги Бакалов, председател на УС на Съюза на архитектите в България, проф. Борислав Борисов, ректор на ВСУ „Любен Каравелов“ и други.

„Ситуацията, която възникна в момента, с постоянните искания за изграждане на високи сгради, които са разположени хаотично в града ни кара да предложим такива промени в ЗУЗСО, с които да създадем ясни регламенти къде може да се реализира бъдещето сити на София. В същото време имаме поредица от законови вратички, които дават възможност с формално нарязване на регулирани поземлени имоти да се използват максимални параметри в имотите, като плътност и интезивност“, обясни арх. Здравков и допълни, че ще се създадат три зони в столицата, където ще има неограничена възможност за строителство във височина. Едната е от 7 км на бул. „Цариградско шосе“ в посока Искър, другата е продължението на бул. „Царица Йоана“ със Столичния околовръстен път, а третата – в района на Централна жп гара. „За останалите зони предлагаме да се сложи корниз от 75 м. Ако промените бъдат приети, Столичния общински съвет ще дава разрешение за сгради над 75 м“, подчерта арх. Здравков.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.07.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: