Парламентът прие на първо четене промените в ЗООС

Прочетена: 127

Народните представители приеха на първо четете промените в  Закона за опазване на околната среда (ЗООС). „За“ гласуваха 100 депутата, 51 се въздържаха. Нямаше против. Измененията са внесени от председателя на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, председателя на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов и зам. – председателят на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Станислав Иванов, промени в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). „С тях се цели осигуряването на „бърза писта“ при обжалвания на т.нар. обекти с национално значение, които се определят с решение на Министерския съвет“, коментира за в. „Строител“ Ивелина Василева. Такива са магистралите, първокласните пътища, съоръженията от железопътната и пристанищната инфраструктура, газопреносната система.

„В предложението ни за промяна в ЗООС е заложено евентуалните обжалвания за важни национални обекти да приключват с производство на една инстанция. Въвеждаме и специален ред за такъв тип обекти – съдебното производство да бъде в рамките на шест месеца, в които да има произнасяне и окончателно решение на съда“, обясни председателят на екологичната комисия и допълни, че така се дава приоритет на тези обекти, които са толкова важни за държавата, за развитието на регионите и реализацията на стратегически цели. Василева подчерта, че нерядко подобни проекти се изпълняват с европейско финансиране, затова е важно сроковете да се спазват.

„С промените, които предлагаме, акцентираме върху важността им и бързото производство за тях. Така не отнемаме права за достъп до правосъдие, а се опитваме да ограничим злоупотребата с подобни права. Във връзка с притеснения, изразявани от неправителствени организации, искам да подчертая, че в предложенията ни не са включени националните и природни паркове“, каза тя.

По време на обсъжданията в пленарна зала Манол Генов от ПГ на „БСП за България“ заяви, че е необходимо да се обърне внимание и на частните инвестиции, които също се бавят заради дългите обжалвания.

Народните представители одобриха да бъде скъсен срокът за внасяне на предложения по промените в ЗООС между първо и второ четене на пет дни.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.07.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: