Росен Плевнелиев: Президентът Румен Радев трябва да наложи вето на промените в закона за съдебната власт и НПК

Прочетена: 144

Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” бившият президент на България Росен Плевнелиев по повод подписването на Договора за добросъседство между България и Македония.
Той обясни, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава. През 2012 г. той е казал на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС, сподели Плевнелиев. Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви експрезидентът.
Относно новият орган за борба с корупцията Плевнелиев смята, че не е работа на президента да посочва състава на тази комисия, защото държавният глава е висша представителна власт, но не изпълнителна власт. Той съветва президента Румен Радев да наложи вето на промените в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.
По думите му има промени, които противоречат на конституцията. За пример той даде прехвърлянето на изключително важни дела към Специализиран съд, който е дал спорни резултати досега.
Относно мегаделото „КТБ” Росен Плевнелиев смята, че като президент е направил нужното, за да не се стигне до голяма банкова криза. Според него е важно да се отворят досиетата КТБ, както и колко пари ще бъдат върнати.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.08.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: