Председателят на НС Димитър Главчев откри 15-тото издание на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър” – Габрово

Прочетена: 145

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри 15-тия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово. Той отбеляза, че с удоволствие е приел да бъде патрон на инициативата, защото това е стойностно събитие, свързано с българските традиции.

Приветствам ви за това, че не пестите сили, талант, трудолюбие и въображение и превръщате всяка година Етнографския музей в място, изпълнено с красота, настроение и радост, заяви Димитър Главчев. По думите му тази благородна и достойна инициатива е послание и символ, тя създава приятели навсякъде по света.

Председателят на парламента подчерта, че тази година в международното изложение-базар се включват 130 майстори и занаятчии, които ще покажат своя талант чрез изделията си. Те са живата връзка с националните и местните художествени традиции. Не се съмнявам, че всеки от вас ще представи себе си и страната си по достоен начин, а постиженията ви ще бъдат вдъхновяващ пример за вашите млади колеги, отбеляза Димитър Главчев.

Международният панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово е организиран от Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. В тазгодишното издание участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния, Мароко, Иран.

Тази година международната майсторска надпревара е по иконопис. Участниците – зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Мистериозната красота на Изтока е представена в изложба „Традиционните занаяти от Иран“.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разгледа изделията на майсторите и занаятчиите, участващи в панаира.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: