Председателят на НС Димитър Главчев присъства на тържествената заря-проверка в град Съединение

Прочетена: 119

Ако сме в състояние да формулираме общи обединителни цели и ги отстояваме с твърдост и постоянство в интерес на България, то ние ще бъдем достойни наследници на дейците на Съединението, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Той участва в тържествената заря-проверка в град Съединение по случай 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Председателят на парламента прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия. Преди това той присъства на панихида в църквата „Св. Атанасий“ в памет на голямоконарците – участници в Съединението. За отбелязването на годишнината беше изнесено знамето на голямоконарската чета и с литийно шествие беше пренесено до площад „Съединение”.

Днес в град Съединение отбелязваме едно от най-важните събития в новата история на България, чието значение съзнават всички българи преди 132 години, отбеляза Димитър Главчев в приветствието си към жителите и гостите на града по повод годишнината. Това събитие не само се радва на всенародна подкрепа, но и в неговата защита всички са единни, допълни той. По думите му седем години след Освобождението народът ни прави голямата и единствена успешна крачка в осъществяване на възрожденския национален идеал – всички българи да бъдат свободни и обединени в една държава. Този акт сънародниците ни от онова време старателно и самостоятелно подготвят, защото не е било възможно, докоснали се до свободата, да приемат наложеното им от великите сили – част от тях да бъдат васали, а друга – да останат поробени, посочи Димитър Главчев.

Според председателя на парламента Съединението успява, защото го подкрепят всички политически сили и организации, ярките и авторитетни личности като Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Константин Величков, дипломати и военни. То е общо дело за всички – от обикновения българин до княз Александър Първи. Димитър Главчев цитира думите на Петко Каравелов пред Четвъртото обикновено народно събрание: „Ние извършихме това, което можахме и колкото можахме… и сега без да се срамим от никого, можем да чакаме със спокойствие съда на историята“.

Обединен около обща цел, народът ни доказа чрез Съединението на Европа, че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да бъде съществен политически и икономически фактор на Балканите, заяви председателят на Народното събрание. Три са принципите, от които са се водили българите преди 132 години – единство, държавност и самостоятелност, допълни той. По думите му днес предизвикателствата пред нас, свързани с общия ни европейски дом, с икономическото развитие, със сигурността на гражданите, не са по-малки, но те са преодолими, ако се водим от същите принципи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: