Министър Димов: Къмпингуването трябва да се регламентира и да спре изхвърлянето на отпадъци на плажовоте

Прочетена: 30

В Закона за туризма трябва да бъде регламентирано къмпингуването и да има правила, които да се спазват. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се включи в почистването на плажа Корал като част от кампанията „Да изчистим България заедно“ на бТВ.

Министърът извади три чувала плстмаса от няколко квадратни метра на Корал. “Няма как да си любител на природата и да замърсяваш така.  Истинското опазване на околната среда започва от главата и сърцето”, каза Нено Димов. В района при плажа имаше видими следи от палатки и замърсяване на метри от морския бряг, а мястото беше превърнато в нерегламентирано сметище.

„Опазването на околната среда означава да няма безразборно изхвърляне на боклуци и това трябва да бъде уредено законово. За да се научим как да мислим по-природосъобразно, трябва да знаем какво казва законът – какво може и какво не може. Това изхвърляне на отпадъци на плажа от къмингуващи определено трябва да бъде забранено”, категоричен беше министърът. Той е убеден, че когато има регламент, ще може да се налагат и безусловни санкции.

Статистиката от събраните отпадъци по време на кампанията на БТВ по години сочи, че те намаляват. През 2013 г. са събрани и депонирани около 26 000 т, а през миналата – под 5000 т. Това показва устойчивост и е част от образователната акция на БТВ, посочи минвистърът. МОСВ традиционно подкрепя кампанията, като отваря депата за отпадъци за депониране без такси за общините в дните на кампанията.

Около 150 служители от централната администрация на МОСВ, РИОСВ – София, ИАОС и ПУДООС бяха част от големия отбор на „Да изчистим България заедно“ и почистиха Ловния парк в София.  В акцията се включиха и зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков. За часове бяха събрани около 1 тон отпадъци, които ще бъдат транспортирани с камиони на ПУДООС до завода за боклук. При почистването доброволците се натъкнаха на различни находки – тротинетка,  кантар, матраци  и автомобилни гуми, но най-много бяха фасовете около беседките и пейките.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.09.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.