Тунелопробивната машина достигна метростанцията на бул.“България“ и бул.“Гешов“

Прочетена: 410
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери работата на тунелопробивната машина заедно с проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“. Днес машината достигна конструкцията на метростанцията, която се изгражда подземно на кръстовището на бул.“България“ и бул.“Гешов“ на дълбочина 19 м. Изградени са 1.7 км от подземния тунел на третия лъч. Изграждането на метротунела започна през месец март 2017г. от метростнация „Красно село“ и това е втората станция от трасето, „Красно село“ – „Владимир
Вазов“. Изпълнени са 42% от строителните работи на участъка. С тунелопробивната машината „Витоша“ ще бъдат изградени общо 7 км двупътен тунел от третия лъч на метрото. Тя тежи 1400 тона и беше изработена в Германия специално за проекта на софийското метро.
Третият лъч на метрото с дължина 12 км и 12 метростанции се предвижда да бъде завършен в края на 2019г. В момента с метрото ежедневно се придвижват около 350 хил.души. Очаква се с пускането на третата линия на метрото близо 500 хил. души да ползват този транспорт. Освен транспортните ползи метрото има и важен екологичен ефект. С действащите две линии се спестяват 75 хил.тона вредни емисии, а с изграждането на третия лъч те ще бъдат 90 хил.тона годишно.
Третата линия на метрото на София бе първият одобрен по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.10.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: