Новини

Възможностите за задълбочаване на трансграничното сътрудничество между България и Сърбия обсъдиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Ниш Дарко Булатович

Възможностите за задълбочаване на трансграничното сътрудничество между България и Сърбия обсъдиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Ниш Дарко Булатович. Българската делегация, водена от председателя на парламента, се срещна с кмета на Ниш, с областния управител, с председателя на общинския съвет и с депутати от този район.
Общо беше мнението, че двете страни заедно трябва да се възползват в максимална степен от всички инструменти за развитието на трансграничното сътрудничество. Особено важно е да бъде усъвършенствана инфраструктурата, което ще подпомогне икономиката и контактите между бизнеса на двете страни. Приоритет е реализирането на проекта за коридор №10 и автомагистралата София-Димитровград-Ниш, отбеляза Димитър Главчев. По думите му предстоящият през ноември съвместен бизнес форум в Ниш ще допринесе за развитието на бизнеса между двете страни и ще доведе до конкретни резултати за тези райони от България и Сърбия.
Председателят на Народното събрание подчерта, че визитата на парламентарната делегация е започнала с посещения в Димитровград и Ниш, за да се запознае с това как живее българското национално малцинство в Сърбия. Ние ги чувстваме като част от българския народ – така, както и всички българи по света, отбеляза той. Димитър Главчев посочи, че на срещите днес е заявено, че на ниво висше държавно ръководство законодателството е приведено така, че да се спазват правата на малцинствата в страната, а проблемите са в желанието и способността на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия да ги реализира. Предстои избор на ново ръководство на съвета, надявам се, чрез волята и на българското национално малцинство, тези проблеми да бъдат преодолени, посочи председателят на парламента. Той изрази надежда да продължи и да се ускори процесът с отпечатването на учебници за българското малцинство.
Кметът на Ниш Дарко Булатович заяви, че местното самоуправление, в унисон с държавната политика, прави максималното българското национално малцинство тук да се чувства добре и да се ползва от всички възможни права. Ниш е регионален център на Югоизточната част на страната, естествен кръстопът, и в момента се работи за изграждането на всички необходими транспортни връзки, посочи той. Дарко Булатович информира гостите, че се строят четири предприятия, които ще открият нови 7000 работни места. Той отбеляза, че българското национално малцинство работи активно и добре защитава своите културни и национални права.
Заместник-председателят на Народната Скупщина Веролюб Арсич също отбеляза важността на транспортната инфраструктура за двата народа, за по-доброто сътрудничество и разбирателство. Ние сме за добросъседски отношения и България е един от най-важните ни партньори, заяви той.
Предстедателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Ниш Дарко Булатович направиха съвместно изявление за местните медии.
В състава на парламентарната делегация са заместник-председателят на Групата за приятелство със Сърбия Павел Шопов, членовете на групата за приятелство Константин Попов, Таско Ерменков, Велислава Кръстева и председателят на ПГ на ПП ВОЛЯ Гергана Стефанова.