Евродепутатите ще гласуват за седем нови члена на Сметната палата

Прочетена: 32

Евродепутатите ще гласуват за седем нови члена на Европейската сметна палата, институцията, базирана в Люксембург, която следи за законното и правомерното извършване на финансовите операции на ЕС.

Евродепутатите от комисията по бюджетен контрол дадоха положително становище за кандидатите от Италия, Финландия, Испания, Дания, Португалия и България в тайни гласувания, като отказаха да подкрепят г-н Карел Пинкстен от Белгия. Освен финландеца всички кандидати вече имат мандат в Сметната палата и се стремят към подновяването му.  Българският кандидат е Илиана Иванова.

Ако неблагоприятното мнение за някой от кандидатите бъде прието от пленарната зала, Съветът ще трябва да оттегли номинацията и да представи на Парламента нов кандидат.

Европейската сметна палата се състои от 28 души, по един от всяка държава от ЕС. Те се назначават за срок от шест години, който може да се поднови. Съветът, след като се консултира с ЕП, избира кандидатът, представен от всяка страна.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.11.2017. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: